Evenimentul Zilei > Politica > Nicolicea: Nimeni nu se mai poate eschiva de la ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009
Nicolicea: Nimeni nu se mai poate eschiva de la ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009

Nicolicea: Nimeni nu se mai poate eschiva de la ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a declarat, astăzi, că decizia Parchetului instanței supreme de a clasa dosarul referitor la alegerile prezidențiale din 2009 este „corectă”.

„După cum ştiţi până acum se insista că nu ai voie să continui o anchetă în Parlament dacă a început urmărirea penală sau dacă există o anchetă la Parchet. Nimeni nu a spus că, dacă nu mai există o anchetă la Parchet, este afectată ancheta parlamentară. De asemnea, în decursul timpului am spus că atunci când Parchetul a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de abuz în serviciu, care, după cum îi spune numele, este o infracţiune de serviciu, trebuie să precizeze măcar în serviciul cărei instituţii era persoana care a făcut acel abuz. Pentru că nu puteau să precizeze care era acea instituţie, evident că nu puteau să dea o începere a urmăririi penale in rem decât aşa ca să facă o glumă. De aceea răspunsul dat acum, anume că au clasat dosarul, este cel corect”, a precizat Nicolicea.

Întrebat dacă săptămâna aceasta va mai lucra comisia de anchetă, Eugen Nicolicea a răspuns că „Comisia de anchetă lucrează după programul pe care îl stabileşte conducerea ei. Am avut de lucru în această săptămână, am avut şi studiu individual, şedinţa de luni s-a amânat datorită evenimentelor. După cum ştiţi s-a prelungit termenul de 60 de zile şi pe timpul vacanţei va lucra conform programului pe care îl va stabili conducerea, respectiv domnul preşedinte Fifor”.

În privința extinderii ariei de activitate a comisiei, deputatul PSD a spus că obiectivele nu pot fi schimbate.

„Obiectivele nu le putem schimba decât prin hotărâre a plenului reunit. Deci ne încadrăm în acea hotărâre, dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem şi să se eschiveze”, a adăugat deputatul PSD.

De asemenea, întrebat dacă anumite persoane vor fi rechemate la comisia de anchetă, Eugen Nicolicea a spus că cei din conducerea comisiei vor stabili această chestiune.

„Nu am să spun acest lucru pentru că, după cum ştiţi, comisia lucrează după nişte reguli stabilite foarte clar şi acţiunile comisiei sunt stabilite de către plenul comisiei, respectiv de către conducerea comisiei. Neavând o astfel de hotărâre în momentul de faţă, nu pot să spun dacă există vreo intenţie”, a răspuns preşedintele Comisiei juridice.

Parchetul instanței supreme a anunțat, astăzi, că dosarul privind alegerile prezidențiale din decembrie 2009 a fost clasat de procurori.

Clasarea rapidă a dosarului privind alegerile prezidențiale din 2009 devoalează tactica folosită de cei aflați în casa lui Oprea în 2009, consideră Dan Andronic, autorul dezvăluirilor despre întâlnirea din noaptea alegerilor.

Dosarul a fost deschis în urma dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Adronic în serialul „Noi suntem statul!”, în care a dezvăluit că, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, în sufrageria lui Gabriel Oprea s-au întâlnit mai mulțe persoane influente, printre care șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și fostul  prim-adjunct al SRI, Florian Coldea.