Printre alte măsuri, Sarkozy a spus că va înființa în februarie o bancă pentru industrie, cu un capital de miliarde de euro, care ar urma să finanțeze întrerpidnerile mici și mijlocii.

Totodată, întreprinderile cu peste 250 de angajați vor trebui să atragă în rândurile 5 % lucrători noi, pentru a reduce astfel șomajul acut care se manifestă în special în rândul tinerilor.

Sarkozy a anunţat, de asemenea, că Franţa va introduce în august o taxă de 0,1% asupra tranzacţiilor financiare. Acesta a spus că speră să fie atrase spre această măsură și alte țări care au fost ostile taxei.
Europa nu mai e pe marginea prăpastiei
Situația financiară a zonei euro se stabilizează, grație măsurilor luate de liderii europeni, a spus ieri seară Nicolas Sarkozy, președintele Franței.
”Putem vedea elemente ale stabilității financiare în Franța, în Europa și în lume. Europa nu mai este la marginea prăpastiei”, a spus acesta, citat de Bloomberg.

Deficitul bugetar al Franței în 2011 a ajuns cel mai probabil la 5,4 sau chiar 5,3 % din PIB, sub ținta asumată, de 5,7% din produsul intern brut, a mai spus Sarkozy.

Comentariile președintelui preced summitul european care va avea loc zilele acestea la Bruxelles, în care se vor pune la punct detaliile finale ale tratatului fiscal, precum și detaliile privind fondul de salvare în valoare de 500 de miliarde de euro.

Potrivit unor surse consultate de Ruters, Franța va reduce, în cadrul unei rectificări bugetare, estimarea de creștere economică, care este în prezent de 1%.

Aceleași surse au spus că Franța are în vedere scăderea cheltuielilor publice, mai degrabă decât creșterea taxelor, pentru a se pregăti pentru încetinirea economică.