Nicolăescu vrea medici chinezi

Nicolăescu vrea medici chinezi

Ministrul sănătăţii a propus ca soluţie la criza de cadre medicale din România aducerea de medici din afara UE.

În timp ce medicii români părăsesc ţara, plecând în Anglia, Franţa, Germania ori Statele Unite, în căutare de salarii şi condiţii de muncă mai bune, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolă escu, anunţă că instituţia pe care o conduce are în vedere o deschidere a pieţei de muncă din România către medicii care provin din afara spaţiului Uniunii Europene. Aceştia vor trebui să vină cu certificate de conformitate prin care să demonstreze că pregătirea din acele ţări este conformă cu cerinţele UE.

În prezent, în România lucrează deja mulţi medici care au făcut pregătirea în Republica Moldova şi specialişti originari din ţări ale lumii arabe, care au făcut şcoala în România şi au rămas aici.

Potrivit ministrului, deficitul de medici de la noi este de 10-25%, în funcţie de specializare.

„Am putea avea medici chinezi“

Nicolăescu a declarat pentru „Evenimentul zilei“ că aceşti medici ar putea proveni din ţări care le oferă propriilor angajaţi din sistemul sanitar mai puţini bani şi condiţii mai slabe decât România. La noi, salariul unui medic pare mic, dar, datorită sporurilor, un rezident poate primi 1.200-1.300 de lei, în condiţiile în care salariul de încadrare este de 900 de lei, a explicat ministrul sănătăţii.

El a adăugat că, deocamdată, nu ştie care ar putea fi aceste ţări, dar se aşteaptă doritori: „Un exemplu bun este China, ai cărei cetăţeni vin să studieze medicina modernă la noi şi ar putea rămâne aici, urmând modelul celor din ţările arabe“. În plus, a mai spus ministrul, în urmă torii 2-3 ani, condiţiile de muncă şi de salarizare ale medicilor noştri s-ar putea îmbunătăţi, devenind mai atractive pentru români. Cu toate acestea, migraţia lor nu va putea fi împiedicată, pentru că „nu mai trăim în comunism“ şi chiar medicii din ţări dezvoltate, precum Anglia, pleacă peste hotare dacă li se oferă ceva mai bun.

„O utopie cu iz electoral“

Contactat în legătură cu declaraţiile ministrului sănătăţii, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a explicat că, potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în România nu pot profesa decât medici şi asistente originari din spaţiul comunitar, Norvegia sau Elveţia: „În România, ultimele zile au fost caniculare şi au influenţat gândirea celor care au muncit în această perioadă. Ca atare, înţeleg dorinţa domnului ministru, dar este o utopie cu iz electoral“.

Astărăstoaie a adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, din afara spaţiului comunitar „nu pot fi angajaţi decât medicii şi asistentele care au soţul, soţia sau părinţii cetăţeni români“. „Colegiul medicilor nu va permite să se încalce reglementările stabilite şi semnate de România cu Uniunea Europeană şi nu va da drept de profesare niciunui cetăţean din afara UE, dacă nu îndeplineşte condiţiile legale“, a explicat el.

Singura soluţie - medici din UE

Singura soluţie pentru angajarea unor medici străini ar fi aducerea unora din spaţiul comunitar, dar „este de neconceput ca un medic din UE să vină să profeseze în condiţiile din spitalele româneşti“, a arătat dr. Astărăstoaie. Din afara Europei, la noi ar putea profesa doar cei care au făcut studiile aici şi au obţinut cetăţenia română.

Probabil că singurii care ar fi dispuşi să vină ar fi medicii de origine pakistaneză, din Republica Moldova, din ţările foste membre URSS sau cei provenind din lumea arabă. „Însă în niciun caz indienii, care, deşi recunoscuţi ca buni specialişti, se îndreaptă mai degrabă către statele mai dezvoltate“, a mai completat preşedintele Colegiului Medicilor din România. (Sorin Iordache)

MIGRAŢIE

6.500 de străini cu drept de muncă

La sfârşitul anului trecut, Oficiul Român pentru Imigrări înregistrase aproximativ 50.000 de cetăţeni străini, dintre care doar aproximativ 6.500 aveau, la acea dată, şedere permanentă. Muncitorii străini sunt stabiliţi, temporar sau permanent, în oraşele cu o economie puternică, precum Bucureşti (17.132 de persoane), Cluj-Napoca (3.332) sau Iaşi (3.158). Dintre străinii înregistraţ i, 43 de indieni obţinuseră anul trecut autorizaţie de muncă. Comisia Naţională de Prognoză estimează că, până în anii 2013-2015, aproape 300.000 de străini vor intra pe piaţa muncii din România.

STATISTICI

Numărul de medici, o măsură a civilizaţiei

România are doar 1,95 medici la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 3,18. În privinţa asistentelor medicale, suntem doar cu puţin peste jumătatea mediei europene: 3,72 la mia de locuitori, faţă de 7 asistente la mia de locuitori, în Europa. Potrivit datelor de la Colegiul Medicilor din România, la cel mai mare spital din Strasbourg, 40% dintre medici sunt de origine română, în timp ce în Franţa s-a înregistrat, în acest an, o creştere de 300% faţă de 2007 a procentajului de specialişti veniţi din România.

Ne puteți urmări și pe Google News