După prima mineriadă din 13-15 iunie 1990 de la București, în apropiere de comuna Berevoiești, județul Argeș, au fost găsite îngropate tone de documente aparținând Securității și SRI. S-a încercat inițial arderea lor, dar pentru că atrăgeau atenția au fot din nou îngropate.

După ce o parte din documente au ajuns la redacția România Liberă, a explodat un scandal mediatic fără precedent. Pe seama unor documente sustrase din sediile partidelor de opoziție atacate în timpul violențelor din zilele de 13-15 iunie, s-a speculat o implicare a Serviciilor Secrete în Mineriade.

berevoiesti 2

„Părerea mea, pe care i-am spus-o și lui Măgureanu, e că acțiunea Berevoiești a fost pusă la cale de Mihai Stan, de primul lui adjunct, ca să-l înlăture pe Măgureanu și să vină el.

Când s-a întâmplat acțiunea de la Berevoiești, când s-au dus cei de la România Liberă și au descoperit documentele, eu am fost chemat să citesc o declarație de presă, la TVR, la Telejurnalul de la ora 20.00, făcută de Mihai Stan și de încă cineva, mă rog, nu vreau să-i dau numele.

O declarație care avea vreo trei pagini jumate, care se contrazicea. În pagina întâi se spunea că documentele de la Berevoiești nu au nicio relevanță sub aspectul siguranței naționale și pe pagina trei se spunea că sunt documente de nu știu ce… Vreo două pasaje bătute la mașină erau tăiate și pe verso era scris un alt pasaj cu mâna”, a explicat Ulieriu, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.

In vino veritas. „Asta mi-a dat de gândit”

Câteva ore mai târziu, bănuiala că ceea ce s-a întâmplat la Berevoiești a fost un „inside job” s-a apropiat de certitudine, în momentul în care un bețiv i-a spus că minte frumos. Acesta îl văzuse pe Nicolae Ulieriu la televizor, citind declarația oficială din partea SRI.

„Eu am fost chemat, atunci eram la Grădiștea, țineam un curs despre „Teoria și Practica Informației”. Am fost chheamat seara urgent, „Hai, vino, vino. Îmmbracă-te la costum”. Când am ajuns la 7 jumate, în curtea SRI-ului, Măgureanu m-aștepta la mașină și ne-am urcat amândoi în spate. Și mi-a dat astea trei coli jumate, „Citiți-le în mașină, pentru că le veți citi la televiziune”. Le-am dat o lectură și după aia le-am citit în fața camerei de luat vederi, cu contradicțiile respective.

Și când m-am întors, după Telejurnal… Că nu puteai să ieși, am stat acolo, am văzut Telejurnalul de la început până la sfârșit, inclusiv builetinul meteo. Plus faptul că erau reflectoare calde… Eu cu costum, care nu purtam costum decât la înmormântări, cravată,… transpirasem.

Și m-am întors cu mașina 131 până în Povernei, unde aveam sediul. Și la a doua stație s-a urcat unul abțiguit. S-a uitat la mine și zice „Bă, te-am văzut la televizor. Bă, dar ce le minți!” Asta mi-a dat de gândit . Și m-am dus la Măgureanu, era încă la birou, i-am spus „Uitați care e chestia. Aici așa, aici e greșit. Aici se contrazice. Eu vreau să vă spun următoarea chestie: nu mai citesc niciun text al altuia. Nu voi citi decât textele scrise de mine și aprobate de dumneavoastră”, a declarat Nicolae Ulieriu .

Surprizele din dulap

„Și după aia începusem să am și eu prietenii în cadrul Instituției și au început să vină oamenii la mine cu mici informări și mi săa spus că toată chestia (cazul Berevoiești, n.e,) e a lui Mihai Stan. Și m-am dus la Măgureanu și i-am spus. El zice, „Ei, mă rog”. Ca după trei ani de zile, într-o discuție la un pahar de pălincă, mi-a spus „Ați avut dreptate. Dar atunci nu puteam să vă spun”.

Mihai Stan avea în cabinet, în dulap, treu uniforme de general. Una bleumarin închis, una albă, parcă era amiral, și una de camuflaj. Și chestia era următoarea: explodează bomba asta în fața lui Măgureanu, Parlamentul îl dă deoparte pe Măgureanu și până la alegerile din noiembrie 1992, conducerea SRI-ului va fi asigurată de primul adjunct. Și între timp el trage sfori. Și poate-și dă demisia, adică iese din Armată, devine persoană civilă și cu asta… ”, a mai spus fostul purtător de cuvânt al SRI.