NICOLAE MANOLESCU: Si totusi, Platini!

NICOLAE MANOLESCU: Si totusi, Platini!

M-am inselat, dar nu-mi pare rau: Michel Platini, cel lipsit de sansa, cum il credeam cu o saptamana in urma, este noul presedinte al UEFA.

Vineri, 26 ianuarie, a obtinut 27 de voturi, cu unul peste jumatatea necesara, invingandu-l pe Lennart Johansson, presedintele in functie din 1991, pe care l-au preferat numai

23 din cele 52 de federatii nationale de fotbal din Europa. Doua voturi au fost anulate ori n-au fost exprimate, nu stiu. Francezul l-a propus pe suedez presedinte de onoare al UEFA, in aplauzele unei sali bucuroase ca-si impaca in felul acesta constiinta.

Iesirea din scena a lui Johansson nu s-a facut fara unele dubii si, poate, remuscari. Istoria recenta a principalelor competitii europene de fotbal a fost scrisa de mana suedezului. Votul a fost si un prilej de bilant.

Ne puteți urmări și pe Google News

I se recunoaste fostului presedinte capacitatea de a fi adus bani in fotbal. I se reproseaza ca n-a stopat declinul moral al sportului-rege. Violente, rasism, coruptie, dopaj. Se asteapta de la Platini o mai intensa prezenta a functionarilor UEFA pe stadioane, carora echipa lui Johansson le-a preferat culisele.  

In continuare, putina aritmetica legata de tenis. In Australia s-a incheiat duminica primul turneu de Mare Slem al anului. Surprizele au facut farmecul meciurilor de simplu feminin. Se paria pe calificarea in finala a Mariei Sarapova, a Ameliei Mauresmo, a lui Kim Klijsters si, de ce nu, a Martinei Hingis.

Mauresmo a iesit din cursa in optimi, batuta cu 6-4, 6-3 de cehoaica Safarova, dupa ce in „16”-imi trecuse tot de o cehoaica, Birnerova, cu 6-3, 6-1. Frantuzoaica plateste pretul unor accidentari repetate care, desi minore, nu i-au permis sa se antreneze normal.

Ea pierde si locul 1 mondial, in favoarea Sarapovei, care l-a dobandit prin prezenta in finala. Rusoaica a ajuns, ea, in ultimul act al piesei (singura, de altfel, din lotul conationalelor ei, eliminate rapid, etern promitatoarele Dementieva, Zvonareva, Petrova, Kuznetova) unde a intalnit pe, cine credeti? Pe Serena Williams. Finala fara istoric.

Absenta aproape doi ani din fazele finale ale competitiilor, americanca a castigat al optulea turneu de Mare Slem din cariera cu 6-1, 6-2, in fata unei Sarapova de nerecunoscut. Se pare ca Maria n-a invatat nimic din pataniile Serenei, care, dupa debutul ei glorios, cand parea invincibila,

s-a preocupat mai mult de moda decat de tenis si a cazut victima antrenamentelor precare si, in consecinta, accidentarilor. Sarapova, fata frumoasa si desteapta, n-a auzit nici de efemera trecere prin tenis, in deceniile trecute, a unei argentinience, la fel de frumoasa, de desteapta si de talentata, care si ea s-a visat top-model.

La barbati, conform asteptarilor, Federer a ajuns triumfal in finala. Acolo a dat peste chilianul Gonzalez, acela care a debutat in turneu spulberand unica (de multisor) speranta a gazdelor, prin victoria asupra lui Lleyton Hewitt.

Ca si Federer care, desi n-a avut adversari facili (sarbul Djokovici, spaniolul Robredo si americanul Roddick), n-a pierdut in patru partide niciun set. Gonzalez n-a avut nici el nevoie de mai mult de trei seturi ca sa treaca de adversari de talia lui Nadal sau Blake.

Finala fara istoric si la masculin. Federer nu s-a indurat sa-i lase nici lui Gonzales vreun set: 7-6, 6-4, 6-4. Ca sa inchei aritmetica, elvetianul a castigat 78 de game-uri si a pierdut 50. Detine aproape toate recordurile. Schumacher si Armstrong s-au retras. Federer continua.