Evenimentul Zilei > Social > Nicolae Manolescu, premiat la Gaudeamus
Nicolae Manolescu, premiat la Gaudeamus

Nicolae Manolescu, premiat la Gaudeamus

"Istoria critică a literaturii române" a obţinut trofeul Târgului de Carte.

Lucrarea monumentală „Istoria critică a literaturii române“, de Nicolae Manolescu, a fost desemnată ieri Cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus. Cu 3.000 de exemplare epuizate în doar cinci zile, volumul de peste 1.500 de pagini apărut la Editura Paralela 45 a pus monopol pe lansările şi vânzările de la Romexpo.

Premiile celei de-a 15-a ediţii a târgului, care s-a încheiat duminică, au fost decernate aseară în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora“ de Radio România, organizatorul principal al evenimentului desfăşurat între 19 şi 23 noiembrie. Marele trofeu a fost ridicat de Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45, care şi-a adjudecat şi cel de-a doilea premiu important, cel de excelenţă.

Premiul, în valoare de 3.500 de euro, este destinat finanţării parţiale a unui proiect: Paralela 45 trebuie să editeze un compendiu tradus într-o limbă de circulaţie internaţională după „Istoria critică a literaturii române“.

Editura Humanitas, premiată

Alte cinci premii Gaudeamus, acordate prin votul publicului, au fost obţinute de cinci dintre expozanţi, pe trei categorii, după numărul de titluri publicate anual. Dintre editurile care scot pe piaţă peste 100 de volume noi pe an, pe primul loc s-a situat Humanitas, urmată de Rao şi de Nemira. La categoria 50-100 de titluri, câştigătoare a fost Editura Trei, iar la cea cu mai puţin de 50 – Editura Historia. Premiul Educaţia, destinat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg, a fost decernat Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Trofeele Presei „Mircea Sântimbreanu“, pe secţiunile presă scrisă, radio, TV, agenţii de presă şi on-line au fost acordate cotidianului „Jurnalul Naţional“, respectiv Radio Deutsche Welle, TVR Cultural, Mediafax şi NewsIn.

Pentru primele trei secţiuni, trofeele au avut la bază votul publicului, prin însumarea menţiunilor care au indicat instituţii mass-media drept surse de informaţii despre târg, în timp ce agenţiile de presă şi publicaţiile on-line au fost premiate pe baza monitorizării realizate de Agenţia de Presă RADOR. Miss Lectura, premiul pentru cea mai frumoasă vizitatoare de la Romexpo, s-a dus către Roxana Maria Enache, elevă în clasa a XII-a.
 
Radio România a acordat anul acesta trofeele sub semnul a două aniversări: 80 de ani de la prima transmisiune şi 15 ani de la inaugurarea Târgului Internaţional Gaudeamus.

RECORD

Peste 100.000 de vizitatori

Suprafaţa Târgului de Cartea Gaudeamus a ajuns la aproximativ 14.000 de metri păraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo. Numărul expozanţilor a fost de peste 400, iar numărul vizitatorilor a depăşit 100.000 de persoane. Potrivit declaraţiilor editorilor, printre cele mai vândute cărţi la această ediţie s-au numărat „Istoria critică a literaturii române“, de Nicolae Manolescu (Paralela 45), cu 3.000 de exemplare date în cinci zile, „Scrisori către fiul meu“, de Gabriel Liiceanu (Humanitas), cu 1.400 de exemplare cumpărate de vizitatori, şi „Istoria secretă a lumii“, de Jonathan Black (Nemira), cu 1.100 de exemplare. La fel de râvnite au fost „Memoriile“ lui Valeriu Anania (de la Polirom), vândute în 1.100 de exemplare, „Brisingr“, de Christopher Paolini (RAO), cu peste 900 de volume, sau seria „Mari Civilizaţii“, de la All, cu peste 600 de exemplare. În contextul crizei financiare, un titlu pentru care s-a făcut coadă la târg a fost „Era Turbulenţelor“, de Alan Greenspan, vândut în aproape 500 de exemplare.