Nicolae Ciucă, despre „vinovații” din dosarul Roșia Montană: „Toți trebuie să răspundă”

Nicolae Ciucă, despre „vinovații” din dosarul Roșia Montană: „Toți trebuie să răspundă” Nicolae Ciucă. Sursa foto: Facebook

Nicolae Ciucă, președintele PNL, susține că toți politicienii care au luat decizii eronate în cazul „Roșia Montană”, ar trebui să răspundă pentru posibilele despăgubiri pe care România le-ar putea plăti.

Statul nostru riscă să plătească 6,7 miliarde de euro, după cum EVZ a relatat. Procesul dintre România și compania Gabriel  Resources, cea care exploatează resursele de aur de la Roșia Montană, se află în derulare la Tribunalul din cadrul Băncii Mondiale. Despre acest caz, Nicolae Ciucă, președintele Senatului și lider al PNL, menționează că toți politicienii care au luat decizii eronate trebuie să plătească, dacă România va fi obligată la plata  despăgubirilor menționate mai sus.

Dosarul „Roșia Montană. Nicolae Ciucă : „Noi trebuie să asigurăm tragerea la răspundere”

România ar putea avea de plătit miliarde de dolari din cauza scandalului privind Roșia Montana.

Sursa Foto- Dreamstime

La acest moment, reprezentanții tuturor partidelor politice și-au pasat vina, în așteptarea verdictului de la tribunalul interașional. PSD, PNL și USR s-au învinuit reciproc pentru exploatarea care a cauzat României pagube de miliarde de euro.

Nicolae Ciucă susține că trebuie să fie trași la răspundere cei care sunt vinovați în acest caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În momentul de față este suma de 6,7 miliarde de euro. este vorba despre bugetul țării. Noi estimăm că nu se va ajunge la acest prag maxim. Avem încredere în echipa care a apărat România la Washington. Toți cei care vor purta această povară pe umerii țării trebuie să răspundă.  Noi trebuie să asigurăm tragerea la răspundere”, s-a exprimat Nicolae Ciucă, potrivit Antena 3. 

UNESCO a decis includerea sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, la patru ani de când fostul ministru al Culturii din Guvernul Cioloș, Corina Șuteu, a depus dosarul(n.r. ianuarie 2017). Potrivit Libertatea,  fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a avertizat că, dacă Roșia Montană va fi inclusă în patrimoniul UNESCO, România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei Gabriel Resources, firma care  care deţine din 1999 o concesiune minieră în această zonă.

Ministrul Finanțelor ar prefera o decizie nemonetară sau chiar continuarea investiției

Marcel Boloș, despre salarii și taxe pe 2024

Marcel Boloș. Sursa Foto Facebook

În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Ulterior, valoarea acestora a ajuns la peste șase miliarde de euro.

Recent, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat  că ar prefera o decizie nemonetară din partea instanţei internaţionale, chiar dacă aceasta ar presupune şi continuarea investiţiei, potrivit Agerpres.