Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre problemele legate de războiul dintre Ucraina și Rusia. În ceea ce privește gazele naturale pe care le importă România, din toamnă va exista un nou vânzător.
Nicolae Ciucă a vorbit, duminică seara, despre una dintre problemele care frământă România în această perioadă extrem de agitată. Și țara noastră, la fel ca multe altele din Europa, trebuie să se descurce fără gazul achiziționat din Rusia. Șeful Executivului a afirmat că România nu riscă să rămână în pană de gaz. Începând din această toamnă ne vom putea baza pe gaz lichefiat, din Statele Unite ale Americii.
România se va putea descurca și fără gazul din Rusia. Țara noastră importă 20% din cât are nevoie
„Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaz, am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, cel al Greciei, al Bulgariei, la telefon.
Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, se va întâmpla în luna iunie”, a spus premierul, afirmând că se doreşte ca în toamnă sa la finalul anului, să avem gaz injectat prin acest interconector şi vom putea folosi gaz lichefiat injectat prin terminalul de la Alexandroupoli”, a spus premierul României la Digi 24.
Șeful Executivului a fost întrebat dacă țara noastră va reuşi să folosească gaz lichefiat american, și a răspuns: „Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”.
În ceea ce privește momentul în care România va putea să extragă gaz din Marea Neagră, premierul a afirmat că angajamentul pe care liderii coaliţiei şi l-au asumat este ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament, şi a precizat că „nu este vorba de mai mult de o lună, maxim două.”
Ce a spus premierul despre stadiul în care se află legea offshore
Nicolae Ciucă a confirmat că discuţiile, la acest moment, pe legea offshore, este cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părţi: „Este win-win. (..) Cifrele sunt cele pe care le-aţi spus dumneavoastră. Cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt cei care susţin şi argumentează proiectul, nu mă pricep la energie şi nu pot să spun dacă este nevoie să fiu eu mulţumit.
Trebuie să fie o lege care să asigure trecerea la exploatarea gazelor, iar România să fie beneficiarulul acestui proiect”, a mai spus prim-ministrul pentru sursa citată.