Nicolae Ciucă, de Ziua Drapelului Național: „Cuvintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza rămân valabile și astăzi”

Nicolae Ciucă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Astăzi, 26 iunie, România sărbătorește Ziua Drapelului Național. Azi se împlinesc 175 de ani de când Tricolorul a devenit Drapelul Național al românilor.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a Drapelului.„Stindardul libertății, denumit astfel de revoluționarii pașoptiști a devenit unul dintre simbolurile naționale care i-a însoțit pe români în toate momentele importante ale istoriei noastre.

Cuvintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza rămân valabile și astăzi:

“ Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei stropit cu sângele străbunilor noștri și îmbelșugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții, unde se vor naște copiii noștri. Steagul este totodată trecutul, prezentul și viitorul țării, intreaga istorie a României.“

Dragi români, noi toți avem datoria de suflet să respectăm simbolurile statului și să nu comitem niciun act prin care s-ar putea aduce ofensă acestora.

Prin acest comportament ne arătăm respectul pentru statul și poporul român, pentru istoria noastră națională și pentru toți cei care s-au jertfit, de-a lungul timpului, pentru țară.

Păstrăm astfel neatinse unul dintre cele patru simboluri naționale. Drapelul, Ziua Națională, Imnul National, Stema țării și Sigiliul statului.

Avem nobila misiune de a transmite noilor generații respectul pentru țară și pentru aceste simboluri și să ducem, cu demnitate, numele României și Tricolorul oriunde ne-am afla. La mulți ani, România!  La mulți ani Drapelului national!”, se arată în mesajul transmis de președintele Senatulu României, Nicolae Ciucă.

Drapelul, simbolul națiunii românești

Drapelul reprezintă, alături de stemă, sigiliu și imn, un simbol național, conform prevederilor Constituției României din 1991. Potrivit formulării actuale a Constituției, Articolul 12 stipulează că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aranjate vertical, în următoarea ordine, începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

La data de 14/26 iunie 1848, Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească a decretat Drapelul Național ca simbol național pentru prima dată. De-a lungul istoriei, Drapelul Național nu a suferit modificări majore, cu excepția distribuției culorilor, care au fost ajustate în ceea ce privește proporția și poziția.

Există o legendă răspândită în întreg teritoriul românesc conform căreia culorile roșu, galben și albastru ar fi fost folosite încă din vechime de către români ca simbol al lor sau de către alte popoare pentru a-i reprezenta pe aceștia.