Trei ambasade străine de la București au trimis o scrisoare în care îi cer premierului Nicolae Ciucă să ajute furnizorii de energie, care ar avea mari probleme. În ecuație a intrat și ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ambasadorii Franței, Marii Britanii și Germaniei au cerut guvernului condus de Nicolae Ciucă să facă plățile către marii furnizori de energie. Care au aplicat măsurile de compensare și plafonare a facturilor. Se atrage atenția că, pe lângă faptul că aceștia cumulează pierderi de un miliard de euro cauzate de scumpirea energiei, ei se confruntă acum și cu probleme de flux de numerar ce sunt provocate de schema de ajutor a populației, conform economedia.ro.
Cererea făcută de ambasadele străine către Guvernul condus de Nicolae Ciucă
Această cerere este formulată într-o scrisoare ce a fost transmisă ministrului Energiei, Virgil Popescu și premierului Nicolae Ciucă de către ambasadorul britanic în România, Andrew Noble, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Franța în România, Laurence Auer, și ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, conform sursei citate.
Oficialii străini au afirmat că marii furnizori E.ON, ENEL, ENGIE și Macquarie Asset Management (CEZ) și-au manifestat preocuparea cu privire la faptul că cea mai mare parte a poverii financiare a măsurilor de sprijin pentru populație revine sectorului privat.
Ambasadorii susțin că furnizorii se confruntă cu mari probleme de flux de numerar. Și au nevoie de finanțare prin linii de credit pe termen scurt de la bănci pentru a-și susține activitatea, în contextul în care încă nu au primit despăgubirile de la stat pentru compensarea facturilor.
Ce se precizează în scrisoarea ambasadorilor
Aceste pierderi financiare se adaugă pierderilor operaționale deja înregistrate anul trecut. Furnizorii ar fi afectați de plafonarea prețurilor impusă de Guvernul României și de pierderile înregistrate din cauza faptului că autoritățile nu recunosc costurile mai mari de operare a rețelei. Pierderea totală estimată pentru toate cele patru companii se ridică la o magnitudine de 1 miliard de euro, potrivit ambasadorilor.
„Cele patru companii la care facem referire în această scrisoare sunt furnizori importanți de energie din România și au împărtășit analiza lor asupra situației actuale, pe care ne bazăm evaluarea politică, așa cum este precizată astăzi în această scrisoare.
Furnizorii noștri furnizează gaz și electricitate pentru aproximativ 4 și, respectiv, 6 milioane de gospodării, cu o cotă de piață combinată de 90 și, respectiv, 70%. Din toamna trecută, ei s-au confruntat, la fel ca și consumatorii, cu prețuri vertiginoase la energie pe piețele angro. Această dinamică afectează profund și sectorul distribuției de energie, care se confruntă cu o criză fără precedent”, se precizează în scrisoarea respectivă.