Nicolae și Catinca Iorga, o poveste care a rămas în istorie

Sursa foto: Wikipedia

Un cuplu de intelectuali înfruntă viforul vremurilor tulburi: Nicolae și Catinca Iorga. O poveste bazată pe respec, cooperare căreia extremismul îi pune capăt

Nicolae și Catinca Iorga au creat unul dintre cele mai stabile cupluri din istoria intelectualității românești. Nicolae Iorga a urcat treptele intelectual-politice încercând să promoveze un naționalism de cabinet, nu atât de antisemit precum al confratelui său AC Cuza, dar suficient încât să fanatizeze tineri, care mai târziu îi vor deveni dușmani de moarte.

Nicolae Iorga a fost profesor universitar, parlamentar, ministru, președinte de camere parlamentare și chiar șef al Guvernului într-unul din numeroasele Guverne ale Marii Crize. A avut două căsnicii și o mulțime de copii din ambele.

Nicolae și Catinca Iorga - formația intelectuală și formarea cuplului

Nicolae Iorga se naște la Botoșani, fie la 6 mai fie la 5 iunie 1871, într-o familie de intelectuali, Nicu Iorga și Zulnia Arghiropol. Iorga va iubi istoria și va absolvi această specializare după numai un an de studii. Pasionat de studiul documentelor medievale, a făcut stagii în străinătate, a învățat numeroase limbi străine. A reușit să fie primit în Academia Română, a devenit cadru universitar. Inițial, socialist și anti-monarhist, devine un politician aservit trup și suflet ideologiei naționalist-totalitare a regelui Carol al II-lea și îi sprijină deschis politica. La 25 mai 1890, se căsătorește cu Maria Tașu, fiica unui magistrat. Va avea cu ea și copii, dar va divorța după 10 ani în 1900.

Nicolae Iorga. Sursa foto: Wikipedia

Catinca Iorga s-a născut sub numele de Ecaterina Bogdan într-o familie românească din Șcheii Brașovului, formată din Ioan Bogdan, negustor și Elena Munteanu, la 1/13 noiembrie 1878. Un frate al ei, Ioan a fost un mare istoric, iar alți doi, Gheorge și Ștefam au fost de asemenea universitari, unul în Litere, celălalt în Fizică și Chimie. A studiat liceul la Brașov și facultatea la Colegiul Elisabetan din Budapesta primind o licență în matematică -fizică. Nicolae și Ecaterina se căsătoresc la Brașov, la 3/17 februarie 1901. Cuplul va avea 7 copii, Ecaterina care avea atunci 23 de ani, fiind mamă și pentru copiii din prima căsătorie a savantului.

Ea era „enciclopedia lui”

În timp ce Nicolae urca în ierahia universitară și politică, Ecaterina, căreia el îi spunea Catinca, a preluat treburile casei, educația copiilor, asigurarea programului de masă al lor, curățeniei, gătitului, adăugând fișele lui Iorga. Nicolae Iorga spunea că soția sa îi conspecta, îi traducea, fiindcă știa ca și el, mai multe limbi străine. Una din fiicele lor s-a căsătorit cu  D M Pippidi, din căsătoria lor născându-se marele istoric Andrei Pippidi.

Nicolae Iorga va fi arestat și asasinat de legionari la 27 noiembrie 1940, în Pădurea Strejnicu din Prahova. I se reproșase acțiunea în instanță care dusese la arestarea și ulterior la asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu. Catinca Iorga va mai trăi aproape un an, murind îndoliată la 24 noiembrie 1941, la Vălenii de Munte. Nicolae Iorga și Ecaterina Bogdan Iorga au trăit împreună 39 de ani.