Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că „nu poate confirma sau infirma faptul că fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, ar fi primit informări de la Serviciul Român de Informații (SRI), în care să fi fost menționat clar numele companiei Hexi Pharma”. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Laurenţiu Colintineanu, ne-a declarat că la solicitarea jurnaliştilor a făcut aceste precizări, după ce „surse anonime” au afirmat că Nicolae Bănicioiu ştia de produsele neconforme din spitale. Numai că solicitările datează de peste o lună, mai exact după ce SRI a transmis un comunicat în care susținea că, în perioada 2011 – 2016, au fost transmise patru informări factorilor de decizie locali şi centrali, care „cuprind aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanților utilizați în spitale, inclusiv a celor furnizați de SC Hexi Pharma”.

Ceilalți miniștri au tăcut mâlc

După cum EVZ a scris pe larg, luna trecută, niciun ministru din perioada 2011-2016 nu a recunoscut public că a fost informat de SRI despre problema dezinfectanţilor diluaţi. Ei spuneau ori că nu-şi amintesc, ori invocau caracterul secret al informărilor. Şi de această dată, fostul ministru Nicolae Bănicioiu, contactat de EVZ, susţine una și bună în legătură cu scandalul Hexi Pharma: „Nu am voie să confirm dacă am primit sau nu informări de la SRI, că nu mă lasă legea”. Informarea ministerului nu aduce nimic nou referitor la ministrul, miniştrii sau prefecţii care au ştiut că unele produse Hexi Pharma nu sunt conforme şi nu au luat măsuri sau nu au anunţat alte organe de control.

Exces de transparență

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Laurenţiu Colintineanu, ne spune că în luna februarie 2015 a existat o acţiune de control la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca. Acest control s-ar fi făcut în urma unor informaţii primite, susține Bănicioiu. „În momentul în care aveam sau auzeam o informaţie în legătură cu o posibilă problemă întrun spital, luam măsuri. Probabil că am fost printre puţinii miniştri care au luat măsuri. Trimiteam controlul şi vedeam dacă se confirma sau infirma situaţia. Eu am dispus cele mai multe controale. Nu mai ştiu ce a raportat fiecare control în parte şi ce am dispus. În momentul de faţă, eu nu am acces la nicio bază de date. Ministerul Sănătăţii spune că din 33 de miniştri până la mine, doar eu am făcut controale. Şi Nicolăescu a mai făcut unul. Ministerul Sănătăţii face, acum, exces de transparenţă”, a declarat, pentru EVZ, Nicolae Bănicioiu.

Rapoarte secrete

„Am primit multe informări şi am făcut multe controale. Am retras de pe piaţă sute de litri, zeci de mii de produse şi am trimis controlul Ministerului Sănătăţii sau al Direcţiilor de Sănătate Publică, ceea ce alţii nu au făcut. Probabil că echipa de control pe care am trimis-o a găsit şi alte lucruri. Trebuie găsit raportul, că nu mai ştiu. Eu sunt cel care a trimis raportul la Parchet şi la alte instituţii”, a precizat, pentru EVZ, Bănicioiu. El a răspuns astfel la informarea ministerului cu privire la temele anchetelor efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Aflăm că a fost verificată activitatea economico – financiară, modul de încasare a unor venituri, condiţiile igienico – sanitare şi alte aspecte „relevante”. Concluziile raportului nu le putem afla, deoarece procurorii continuă ancheta la spitalul din Cluj. După cum se poate vedea, nicio vorbă despre verificarea produselor Hexi Pharma.