Asteroidul 2020 QG a trecut extrem de aproape de Terra duminică, 16 august, însă astronomii nu au reperat corpul ceresc decât după trecerea sa.
Până acum, potrivit informațiilor cunoscute de specialiști, niciodată un asteroid nu a trecut atât de aproape de Pământ, fără a-l lovi, scrie publicația Numerama.
Dacă corpul ceresc, prin dimensiunile sale, nu reprezenta o amenințare, capacitatea lui de a trece atât de aproape fără a fi reperat este de natură a provoca îngrijorare în lumea științifică.
Distanța la care 2020 QG a trecut de Terra – 2900 de kilometri – este un fir de nisip pentru imensitatea cosmică. Asteroidul a trecut la o distanță de 132 de ori mai mică decât distanța dintre Pământ și Lună. Sau o distanță de 12 ori mai mică decât se află sateliții geostaționari.
El a fost identificat abia la șase ore după ce a trecut pe lângă Pământ. De ce atât de târziu?
„Asteroidul s-a apropiat fără a fi detectat venind din direcția Soarelui”, a declarat Paul Chodas, directorul Center for Near Earth Object Studies de la NASA pentru Business Insider.
Oricât ar părea de stupid, un asteroid nu poate fi reperat decât pe cerul nocturn. Tocmai pentru a putea identifica astfel de amenințări, agenția spațială americană vrea să trimită un telescop spațial pe orbită, botezat Near-Earth Object Surveillance Mission, și care este programat să fie lansat în 2025.
Asteroidul 2020 QG nu a lovit Terra datorită vitezei sale uriașe, de 12,4 kilometri pe secundă. Ce s-ar fi petrecut, însă, dacă ar fi fost luat prins de gravitație și s-ar fi izbit de Pământ?
Se pare că, datorită dimensiunilor sale reduse (între doi și cinci metri diametrul), nu ar fi reprezentat un pericol real.
Pierre Henriquet, profesor la Planetariumul de la Vaulx-en-Velin, afirmă că el ar fi fost practic spulberat în atmosferă.
Însă nu toți asteroizii sunt atât de benigni. Amenințarea cea mai recentă pentru Terra a reprezentat-o asteroidul 2019 OK, detectat în iulie anul trecut. Cu un diametru estimat între 57 și 130 de metri, acesta a trecut la o distanță de 72.400 de kilometri de Terra. Astronomii nu l-au putut detecta decât cu o săptămână înainte de trecerea sa.
În 2013, „Superbolidul din Celiabinsk”, în Rusia, a rănit 1500 de persoane.
Cu 105 ani mai devreme, asteroidul Tungus a produs distrugeri uriașe pe o rază de 20 de kilometri