Un avion aparţinând CarpatAir a aterizat forţat pe aeroportul din Timişoara, iar pasagerii sunt acum în siguranţă şi nu există răniţi. Este vorba de o cursă Carpat Air Chişinău-Timişoara, care trebuia să aterizeze la ora 8:05.Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă din Timiş spune că au fost trimise mai multe ambulanţe şi trei maşini de pompieri, care erau pregătite să acţioneze în cazul în care s-ar fi produs o catastrofă. Piloţii au încearcat să ţină avionul cât mai mult în aer, pentru a consuma combustibilul, care s-ar fi putut aprinde în cazul supraîncălzirii aeronavei la aterizare.
Piloţii, cetăţeni moldoveni
Preşedintele CarpatAir, Nicolae Petrov, a declarat pentru RTV că cei doi piloţi sunt cetăţeni din Republica Moldova, în vârstă de 37, Iurie Oleacov, şi Leonid Babischi, de 47 de ani şi au o experienţă de peste 10 ani în cadrul companiei.
Acesta a mai spus că aeroportul a acţionat "impresionant de bine", prin măsurile de urgenţă pe care le-a luat.
Potrivit autorităţilor, aeronava avea probleme la roata din faţă, şi a trecut de două ori prin dreptul turnului de control încercând să aterizeze, dar cei responsabili au observat că nu are trenul de aterizare coborât.
Anchetă făcută de minister Ministerul Transporturilor va trimite o echipă de investigaţii la Aeroportul din Timişoara, a anunţat astăzi Marian Ciucă, director investigaţii in Ministerul Transporturilor.
"Aeronava a aterizat în condiţii bune, nu sunt probleme, pasagerii au fost debarcaţi, este un lucru extraordinar că s-a întâmplat aşa. Este de apreciat modul în care a acţionat echipajul şi, bineînţeles, măsurile de siguranţă luate de aeroport. Comisia deja a fost constituită la nivelul Ministerului Transporturilor, urmează să ne deplasăm la Timişoara şi să urmăm procedurile de investigaţie specifice", a spus Ciucă.
Primele rezultate vor apărea luni sau marţi, a menţionat directorul Marian Ciucă.
Reprezentantul companiei a mai spus că principala cauză a incidentului a fost o defecţiune a trenului de aterizare.
47 de pasageri
În avion se aflau 47 de pasageri şi echipajul bordului, format din patru membri.
Petrov a confirmat că nu există nicio victimă, iar pasagerii au părăsit avionul, în siguranţă, ieşind pe uşa din faţă şi nu pe alte căi de acces ale avionului.
Pasagerii au ajuns nevătămaţi la sol, însă sunt speriaţi.
Medicii aflaţi la aeroport verifică acum starea de sănătare a acestora.
Pista aeroportului a fost acoperită cu spumă pentru a împiedica un eventual incendiu.
Se înmulţesc accidentele aviatice În urmă cu câteva zile, un avion Turkish Arirlines s-a prăbuşit la Amsterdam.
Nouă persoane şi-au pierdut viaţa în accident, printre care trei piloţi. Alte 63 de persoane erau internate joi, dintre care şase se aflau în stare critică.
Aeronava fusese reparată după o defecţiune tehnică detectată la începutul săptămânii.
La sfârşitul lunii ianuarie, un pilot american a salvat viaţa a 150 de pasageri, printr-o amerizare forţată pe râul Hudson.
Ceea ce părea la început a fi o tragedie de proporţii a avut însă un deznodă mânt fericit: toţi cei 150 de pasageri şi cinci membri ai echipajului au reuşit să scape cu viaţă. Pilotul Chesley B. Sullenberger III, cel care a reuşit o aterizare forţată care părea practic imposibilă, a fost elogiat de autorităţi şi transformat în erou de presa de peste Ocean.
CITIŢI ŞI: Tragedie aviatică la Amsterdam
Un avion a amerizat în nordul Australiei
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 10:20