Ni se pregătesc pușcării turistice. Spitalele și școlile nu sunt atrăgătoare…

Ni se pregătesc pușcării turistice. Spitalele și școlile nu sunt atrăgătoare…

Criminalul de la Brăila și pedofilul Cristof vor ajunge în pușcării. Vor trece iarna la căldurică, cu apă caldă la duș, cu trei mese pe zi ca într-un spital, asistență medicală gratuită. Drepturi legale într-o țară democrată. De care românii de rând, oameni cinstiți, beneficiază cu greu, iar de-a lungul anilor și-au arătat nemulțumirea. Cu ea, cu nemulțumirea, au și rămas. Ei bine, s-a primit și vestea: se vor pompa bani în vechile pușcării ca să atragă alți bani!   

Vă spun de la început: NU este o știre despre spitale și școli noi, oricât le-am dorit și le-am cerut. Trebuie să ne intre în cap că nu sunt bani. Și nici idei de prioritizare de la decidenții politici, chiar dacă există și intenții bune. Nu putem să nu ne gândim și că „interesul poartă fesul”, atunci când aflăm despre o investiție poleită, fiindcă suntem purtători de creier și de experiență cu tot felul de proiecte servite de guvernanții ultimilor 34 de ani.

Știrea repusă pe tapet de mediul politic este despre cea mai mare și mai veche pușcărie din România: Jilava. Ea face parte dintr-un lanț de asemenea instituții cu multe deficiențe, mereu invocate de ONG-urile care apără drepturile deținuților, dar și de instanțe din alte țări, când refuză să ne returneze infractorii.

În România funcționează 43 de penitenciare, cu mii de angajați și mii de deținuți. O statistică nu tocmai recentă arăta că toate aceste pușcării costă peste 300 de milioane de euro, din care 90% vin de la bugetul de stat, iar 10% sunt din resursele proprii – fermele penitenciarelor și munca deținuților. Banii pentru mâncarea condamnatului nu sunt atât de mulți pe cât s-a tot vehiculat în știri false. Pentru trei mese pe zi se alocă unui deținut maximum 8 lei, dar suma diferă de la penitenciar la penitenciar, poate fi mult mai mică. Pentru hrana unui pacient din spital suma alocată pentru hrană este de 22 de lei, în toată țara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se naște a doua pușcărie turistică

Aceasta este știrea care mi s-a părut că nu merită să se piardă printre subiectele de mare interes ca asasinarea doctoriței din Brăila, profesorul în fustă, retragerea lui Biden sau costumul scump al lui Coldea în care fostul șef al SRI se prezintă la foștii colaboratori din DNA ca să ceară ridicarea controlului judiciar. După privatizarea închisorii Doftana în scop turistic, am fost anunțați, luna trecută, că și o parte din Jilva intră în același circuit. Doftana a fost scoasă la licitație și concesionată pentru 49 de ani, în 2020. N-a devenit încă hotel. De aceea pentru aripa de la Jilava s-a ales altă metodă.

Fortul 13 Jilava a fost transferat în administrarea Consiliului Județean Ilfov, printr-o Hotărâre de Guvern. Până acum, Fortul 13, aflat în ruină, era administrat de Administrația Penitenciarelor. Transferul la CJ Ilfov va permite consolidarea, restaurarea și integrarea sa în circuitul turistic. Viziunea cu turiștii veniți cu autocarele sau mașinile personale ca să viziteze fosta aripă a pușcăriei Jilava aparține celor două doamne ministru Alina Gorghiu și Raluca Turcan, precum și președintelui CJ Ilfov, Hubert Thuma.

„Acest obiectiv este un monument istoric și realizarea unui muzeu care să prezinte perioadele istorice prin care a trecut această clădire, ororile petrecute acolo, reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generații că dramele si abuzul regimului comunist nu trebuie uitate!”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Tot în același ton a fost și explicația Alinei Gorghiu, ministrul Justiției: viitoarele generații să afle atrocitățile comise de un regim totalitar și despre lupta anti-comunistă dusă de deținuții politici.

„Fortul 13 Jilava va fi consolidat, conservat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic și cultural, în termen de 5 ani de acum încolo. Restaurarea se va face cu bani din bugetul Consiliului Județean Ilfov, dar și din alte surse”, a spus Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov. „Alte surse” vor fi, probabil, oameni de afaceri care vor vrea să investească bani pe partea turistică a proiectului. E bine că atrage fonduri, deoarece spitalele și școlile nu reușesc să atragă nimic! Nu-s interesante pentru investitori.

Fortul 13 Jilava

Fortul 13 Jilava . Sursa foto: Facebook

Puțină istorie nu strică pentru noile generații care ar fi dispuse să-și petreacă timpul liber vizitând Fortul 13, care nu a fost construit de comuniști, așa cum se poate înțelege din scurtele expuneri ale celor două ministrese.

Construcția închisorii Jilava a început în anul 1870. În comuna din apropierea Bucureștiului a fost ridicat un ansamblu de mai multe clădiri, printre care și Fortul 13, din inițiativa și ordinul Regelui Carol I. Închisoarea a fost gata după războiul din 1877, când a primit și primii deținuți. Un val de pușcăriași au fost încarcerați după răscoala din 1907. Au urmat legionarii, când Jilava a devenit pușcărie de maximă siguranță, apoi deținuții politici arestați de comuniști. Aceștia din urmă aparțineau, preponderent liderilor și membrilor celor două partide puternice PNL și PNȚ.

Așadar, istoric vorbind, nu comuniștii au creat acest loc de detenție, însă ei au transformat închisoarea Jilava, și mai ales Fortul 13, într-o mare temniță a terorii.

Ce va face oare generația de peste 100 de ani cu pușcăriile epocii „Statul paralel”?

Este întrebarea pe care mi-am pus-o după ce am lecturat declarațiile ministreselor. Ce vor face oare stră-stră-strănepoții noștri cu pușcăriile în care Binomul DNA-SRI, cu ajutorul unor judecători obedienți, au băgat după gratii miniștri, politicieni, oameni de afaceri în mod abuziv și care ulterior au fost achitați?

Istoria va consemna aceste abuzuri din anii 2006-2017, iar generațiile viitoare le vor afla. Vor citi documente în care se scrie că pentru condiții improprii de detenție, care încalcă drepturile omului și demnitatea, mai mulți foști deținuți au dat statul român în judecată la CEDO și au obținut despăgubiri în valoare de circa un milion de euro, într-o perioadă de zece ani.

Peste 100 de ani va face generația de atunci ce facem noi azi cu Fortul 13? Vor deveni locații de patrimoniu părți din pușcăriile Rahova și Jilava, acolo unde au fost închiși abuziv unii pesediști, țărăniști, pedeliști și liberali sau sponsori ai acestor partide în timpul regimurilor Băsescu și Iohannis?  N-am nicio viziune despre ce se va întâmpla în viitor, dar sigur, dacă se va face turism la aceste pușcării, vizitatorii nu vor mai folosi TikTok, iar unitățile tip HORECA nu le va servi friptură sau burgeri de vită.

Revista presei