Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu mai are loc pentru bolnavii de Covid-19!

Situație alarmantă la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, care, după intrarea în vigoare a legii carantinei și izolării, a ajuns la capacitate maximă din cauza persoanelor care, deși bolnave de COVID-19, refuzaseră, până acum, internarea.

Autoritățile din Constanța au intrat în alertă, încă de marți, după intrarea în vigoare a legii carantinei când au constatat că Spitalul de Boli Infecțioase nu mai are unde să interneze bolnavi de COVID19. Miercuri dimineață, potrivit prefecturii Constanța, erau internate 181 de persoane, dintre care 166 din județul Constanța și 15 din alte județe.

Pe toată durata zilei, cel puțin 50 de persoane, depistate pozitiv la testul SARS Cov-2, care, anterior, refuzaseră să fie internate, au fost recuperate de către Direcția de Sănătate Publică, așa cum cere noua lege, și aduse la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, singura unitate COVID din județ.

Șeful Direcției de Sănătate Publică al județului Constanța, Cristina Schipor, a confirmat, pentru EVZ, că Spitalul de Boli Infecțioase ajunsese de marți la capacitatea maximă, soluția găsită fiind, chiar în timpul serii, transferul unor bolnavi, cu simptome ușoare, la cele două spitale suport COVID din județ, cel de Pneumoftiziologie din cartierul Palazu Mare și Spitalul Municipal Medgidia.

„Astăzi, (miercuri) este din nou la capacitate maximă pentru că îi recuperăm pe cei 50 de pacienți care, anterior, refuzaseră internarea. 20 și ceva am internat la Pneumo și restul la Infecțioase. Îmbucurător este faptul că avem doar trei bolnavi la ATI. Când Spitalul de Boli Infecțioase se va umple din nou, sper să nu, dar, in ultimele 24 de ore, am avut 32 de cazuri noi, îi transferăm la cele două spitale suport COVID. Și dacă va fi capacitatea depășită, vom apela la spitalul mobil al MApN, de pe stadionul Portul, care are 55 de locuri pentru cazuri ușoare și medii”,  a spus, îngrijorată, Cristina Schipor.

„Frica oamenilor aglomerează Spitalul de Boli Infecțioase”  

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este în subordinea primăriei Constanța, fiind dotat corespunzător, fiecare salon având oxigen. Primarul Decebal Făgădău este de părere că  situația la care s-a ajuns are la bază șovăiala legislativă.„Prima dată, asimptomaticii refuzau internarea și, dintr-o dată, toată lumea se internează. Cu simptome sau fără”, spune el.

„Deci această impredictibilitate în comportamentul ce trebuie indus pacienților a condus la o problemă sistemică. Pentru că astăzi vorbim de un spital, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase care este la capacitate maximă. Toate locurile sunt deja ocupate. Evident că nu toți pacienții sunt simptomatici, nu toate cazurile sunt grave”,  a explicat Decebal Făgădău, pentru EVZ.

El susține că deși nu s-a ajuns încă la o situație gravă, „astăzi culegem ceea ce am semănat, impredictibilitate în rândul oamenilor, care se sperie, pe bună dreptate, pentru viața lor”. Oamenii trebuie să știe foarte clar ce au de făcut. În opinia primarului, „oamenii trebuie să sune la DSP doar dacă au discutat în prealabil cu medicul de familie”.

Decebal Făgădău spune că dacă medicul de familie, sau medicul specialist, le recomandă pacienților să nu se testeze, dacă nu au intrat în contact cu cineva care a fost depistat pozitiv la infecția cu noul coronavirus, să nu încarce sistemul inutil. „Sistemul trebuie lăsat să funcționeze pentru cei care au, într-adevăr, nevoie”.

De la începutul pandemiei Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța s-a descurcat fără vreun sprijin financiar din partea autoritățile centrale. În afară de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, care este la aceeași valoare din 2019, spitalul nu are nici un alt venit. Funcționează doar cu ajutor de la primăria Constanța, sponsorizări, iar în urmă cu câteva zile administrația locală a depus un proiect pe fonduri europene în valoare de peste 4,5 milioane de euro pentru modernizarea spitalului.