Deşi elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală, toate instituţiile de învătământ se pregătesc pentru a-i primi în siguranţă pe cei care totuşi se vor prezenta la cursuri.
Aşadar, în şcoli se fac pregătiri pentru a-i primi în condiţii de siguranţă, iar cursurile vor dura maximum trei ore pentru elevii de liceu, respectiv două ore pentru cei de gimnaziu.
Ce obligaţii au elevii
Toţi vor sta la distanţă de 2 metri unul de altul, vor purta măşti de protecţie, vor beneficia de dispensere cu dezinfectat pentru mâini, iar la intrarea în şcoală li se va verifica temperatura, după cum explică Marina Ştefania Manea, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Marina Ştefania Manea: Fiecare unitate de învăţământ şi-a realizat un program al acestor pregătiri. Există un cadru medical responsabil care îl va scana pe elev și îi va verifica temperatura și se vor respecta în sala de clasă acele măsuri specifice prevăzute în ordin, însemnând, elevului să i se pună la dispoziție un spațiu de 4 metri și între el și cel mai apropiat elev din sala de clasă trebuie să existe o distanță de 2 metri.
Mulţi părinţi nu sunt de acord cu revenirea elevilor la şcoală
Participarea la cursuri se face numai cu acordul părinţilor, iar pentru elevii care nu vor fi prezenţi fizic în şcoală se vor organiza activităţi de pregătire online. În Călăraşi, spre exemplu, părinţii a peste 1000 de elevi nu au fost de acord ca aceştia să revină la şcoală, după cum transmite Radio România Actualităţi.
Chiar şi Președintele Klaus Iohannis a declarat într-o conferință de presă, că elevii din anii terminali nu sunt obligați să meargă la școală în perioada 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale.
”Dacă nu vor, nu vor merge și se pot pregăti în continuare altfel. Nu este nimeni obligat să meargă la școală”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai precizat că examenele naționale vor fi susținute așa cum au fost planificate, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte.
Iar ministrul Educației, Monica Anisie, anunța că Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat pe 22 iunie. Absolvenții claselor a XII-a vor susține însă mai întâi probele scrise și apoi cele de competențe.