Parlamentul European a votat ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova

Parlamentul European a votat ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova

Decizie istorică la Strasbourg unde Parlamentul European a votat astăzi, în plenul reunit, regulamentul care va permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii Republicii Moldova, informează UNIMEDIA.

În conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi a Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliului Uniunii Europene, în perioada imediat următoare.  Ulterior, va urma finalizarea procedurilor de aprobare, iar decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cetățenii moldoveni, posesori ai unui pașaport biometric, vor putea călători liber, oriunde în Schengen, timp de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.  Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor.

În condiţiile în care regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spaţiul Schengen, aşa-numita „listă negativă”, precum şi statele ale căror cetăţeni nu au nevoie de viză, „lista pozitivă”, revizuirea votată de plenul PE presupune practic transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă.

În cadrul dezbaterii premergătoare votului, care a avut loc joi dimineaţă, eurodeputaţii români din toate grupurile politice au salutat măsura şi semnalul politic pe care îl transmite, în timp ce comisarul european Algirdas Semeta a apreciat că decizia de liberalizare a regimului vizelor pentru R. Moldova este o îndeplinire a angajamentelor UE, în condiţiile în care ţara a îndeplinit toate condiţionalităţile stabilite în Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor, scrie și Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News