Editura Evenimentul si Capital

NEWS ALERT! LOVITURĂ pentru Dragnea. TRIMIS în JUDECATĂ pentru SPĂLARE de BANI

Autor: | | 2 Comentarii | 17927 Vizualizari

Cunoscutul om de afaceri Paul Sorin Stănescu nașul de cununie al lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată joi de DNA. Afaceristul este judecat într-un dosar de corupție referitor la afaceri imobiliare făcute cu fostul primar PDL al Sectorului 6, Cristian Poteraș, și terenuri ale Institutului Pasteur

DNA susține că în 2007, primarul de atunci, Cristian Poteraș. ca șef al Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului, a fost emis ilegal un titlu de proprietate în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A., condus de Paul Sorin Stănescu, a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren circa 19 hectare în București.

Procurorii susțin că Institutul Pasteur nu avea dreptul la acea retrocedare pentru că nu exista în anul 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar. DNA arată că Poteraș ar fi acceptat de la Stănescu promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafață de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro.

Procurorii au pus sechestru asupra bunurilor deținute de Paul Sorin Stănescu (conturi bancare și parți sociale la o societate comercială) până la concurența sumei de 21.980.000 USD.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Cristian Poteraș pentru luare de mită, precum și alte trei persoane.

Cine este Paul Sorin Stănescu

Omul de afaceri Paul Sorin Stănescu, care l-a cununat în urmă cu două săptămâni pe Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea. Născut în Craiova, ­Sorin Paul Stănescu a ajuns în ultimele două decenii un jupân domeniului veterinar din țară, atunci când vine vorba despre dezinfectanți sau vitamine de îngrășare. Cele mai importante firme pe care le controlează sunt A&S International 2000, Institutul Pasteur și Farmavet. Ca o mare parte dintre afaceriștii autohtoni, evoluția afacerilor sale a pornit după ce au preluat active ale statului.

Sorin Paul Stănescu este cunoscut demult ca un naș, nu doar nașul de cununie al fiului lui Dragnea, ci mai ales un „naș” al fermelor zootehnice.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: – POTERAȘ CONSTANTIN-CRISTIAN, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, luare de mită, – GRECU LUCIAN VIOREL, persoană apropiată fostului primar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, – STĂNESCU PAUL-SORIN, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, spălare a banilor, – GEORGESCU VALENTINA-NARCISA, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită, spălare a banilor, -GEORGESCU BOGDAN, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu

În cursul lunii ianuarie 2007, ca urmare a activității Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de către inculpatul Poteraș Constantin-Cristian, la acea dată primar al Sectorului 6 București, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 ha pe raza municipiului București. Din probele administrate în cauză a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispozițiilor legale de către inculpatul Poteraș Constantin Cristian, cu ajutorul inculpaților Stănescu Paul Sorin la acea dată reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Georgescu Bogdan și Georgescu Valentina Narcisa. Inculpatul Poteraș Constantin Cristian a întocmit și a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deși cunoștea că societatea nu se putea prevala de dispozițiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înființării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se referă la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanțul contabil la momentul înființării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acțiunilor. Stănescu Paul Sorin, reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A., a formulat cererile în baza cărora a fost declanșată procedura, a pus la dispoziția primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare și a participat la discuții având ca scop convingerea funcționarilor să întocmească formalitățile necesare. Georgescu Bogdan și Georgescu Valentina Narcisa, persoane apropiate atât de Poteraș Constantin Cristian, cât și de Stănescu Paul Sorin, au fost implicați în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcționarul public și reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalități și au obținut sprijinul unor persoane cu influență asupra funcționarilor publici implicați. Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.

Pentru a-și îndeplini atribuțiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în cursul anului 2006, inculpatul Poteraș Constantin Cristian a acceptat de la Stănescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar în cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafață de 2,7 ha din terenul reconstituit, în valoare de 3.116.464 euro. Inculpatul Grecu Lucian Viorel, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacție imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacției. Totodată, inculpata Georgescu Valentina-Narcisa a ajutat la transferul folosului material în patrimoniul fostului primar atât prin intermedierea legăturii dintre Poteraș Constantin Cristian și Stănescu Paul Sorin, cât și prin simularea prestării unor servicii de consultanță în comun cu Grecu Lucian Viorel.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI