News Alert! Germania și Franța se închid pentru o lună. Situația este foarte gravă

Germania și Franța se închid parțial începând de zilele următoare, pentru a face față valului al doilea al pandemiei de coronavirus.

Începând de luni, 2 noiembrie, Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii. Astfel, barurile și restaurantele vor fi închise, însă școlile vor funcționa în continuare. Cancelarul Angela Merkel a decis împreună cu prim-miniștrii celor 16 landuri să instituie noi restricții și măsuri menite să împiedice răspândirea noului coronavirus. Măsurile propuse au în vedere închiderea barurilor şi a restaurantelor, sistarea activităţilor culturale şi sportive în spaţii închise.

Autoritățile germane sunt îngrijorate de creșterea continuă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 și, astfel, încearcă să o încetinească, dacă nu chiar să o oprească, instituind carantina.

„Numărul noilor infectări s-a dublat într-o săptămână. Trebuie să acţionăm acum”, a spus şefa guvernului de la Berlin, avertizând că situaţia este „foarte serioasă” şi că Germania se confruntă cu o transmitere comunitară a virusului. Astfel, în 75% din cazurile noi de infectare nu se poate descoperi de la cine a fost contactat virusul.

„Sistemul nostru sanitar astăzi încă poate face faţă acestei provocări, dar în ritmul actual al infectărilor va ajunge la limitele capacităţilor sale în câteva săptămâni”, a mai atenţionat Angela Merkel.

Restricții în Germania

epa08746095 German Chancellor Angela Merkel during a press conference at the chancellery in Berlin, Germany, 14 October 2020. German Chancellor Merkel met the heads of the federal states for a discussion on the restrictions against the coronavirus (COVID-19). EPA/HAYOUNG JEON / POOL

Conform noilor restricții, reuniunile vor fi limitate la maxim 10 persoane din două gospodării diferite. Restaurantele, barurile, teatrele, cinematografele, sălile de fitness şi bazinele de înot vor fi închise, iar concertele anulate. Populaţia este îndemnată să evite călătoriile neesenţiale, iar cazarea pe timpul nopții în hoteluri va fi permisă doar pentru cei care călătoresc în scop profesional, călătoriile în scop turistic fiind interzise.

Obiectivul urmărit este, potrivit Angelei Merkel, de a limita cât mai mult efectele economice şi de a permite menţinerea şcolilor şi grădiniţelor deschise.

Pe de altă parte, cancelarul a anunţat că va fi implementat un nou program de ajutor de urgenţă, în valoare de zece miliarde de euro, pentru companiile afectate de restricţiile antiepidemice.

În ultimele 24 de ore Germania a înregistrat 14.964 de noi cazuri de COVID-19 şi 85 de decese, menţinând în continuare rata infectărilor şi a deceselor sub cea a multora dintre ţările vecine.

Franța intră în carantină pentru o lună

epa08750142 France's President Emmanuel Macron gives a press conference at the end of the two days face-to-face European Union (EU) summit at the European Council Building in Brussels, Belgium, 16 October 2020. EPA/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

În același context, președintele Franței, Emmanuel Macron a anunțat măsuri similare cu cele impuse de Germania. Potrivit spuselor sale, pe întreg teritoriul francez va fi instituită măsura carantinei generalizate, pentru o perioadă de patru săptămâni, începând de vineri, 30 octombrie.

„Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise”, a declarat Emmanuel Macron.

Conform noilor măsuri, oamenii vor trebui să rămână în locuinţe cu excepţia situațiilor în care vor ieși să-și cumpere bunuri esenţiale, să meargă la medic sau ca să facă mișcare, în aer liber, timp de o oră zilnic. Francezii vor putea merge la muncă, dacă angajatorul va considera că este imposibil să lucreze de acasă, iar școlile vor rămâne deschise. În schimb, barurile, restaurantele şi magazinele neesenţiale vor fi închise începând de vineri în cadrul noului „lockdown”, a precizat Macron.

Numărul de bolnavi de COVID-19 spitalizaţi la reanimare a depăşit miercuri în Franţa pragul de 3.000, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la începutul lui mai, potrivit datelor oficiale, relatează AFP.