Evenimentul Zilei > Actualitate > News Alert! Elicopter al Armatei Române, avariat in Mali
News Alert! Elicopter al Armatei Române, avariat in Mali

News Alert! Elicopter al Armatei Române, avariat in Mali

Un elicopter al Forțelor Aeriene Române a fost avariat, luni, în timpul unei furtuni care avut loc în Mali, unde militarii români se află în misiune de menținere a păcii.

Un elicopter IAR-330 Puma L-RM din cadrul detașamentului Carpathian Pumas a fost avariat de o furtună luni, 10 august, în jurul orei 17.00, ora României, informează MApN.  Aeronava se afla la sol, în baza Douentza din Mali. Niciun militar nu a fost rănit în urma acestui incident.

Militarii români executau, cu două elicoptere IAR-330 Puma L-RM, o misiune de recunoaștere și aterizaseră pentru realimentare pe Baza ONU din Douentza, înainte de a se întoarce în locația de bază din Gao.

Potrivit sursei citate, pe timpul staționării în Baza Douentza, s-a manifestat o furtună violentă, în urma căreia unul dintre cele două elicoptere a fost răsturnat.

Comandantul detașamentului românesc dislocat în Mali a numit o comisie de cercetare a circumstanțelor producerii acestui incident.

Forțele aeriene române au în Mali 120 de oameni care participă la Misiunea ONU din această țară  și  4 elicoptere IAR-330 PUMA, modificate special pentru acestă misiune.

Militarii din Forțele Aeriene Române participă la cea mai dură misiune din vestul Africii, de pe teritoriul Republicii Mali, „Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare în Republica Mali” pe baza unei aprobări pe care CSAT o acordase la sfârșitul anului 2018, porivit rri.ro.

„Un detașament de elicoptere militare va participa, pentru prima dată, la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente, precum și asigurarea suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară”, anunța CSAT în urmă cu doi ani.

Ceea ce s-a știut de la bun început a fost că acțiunea se desfășoară într-un mediu natural absolut ostil. „Cel mai mare adversar este vremea şi condiţiile climatice, adică temperaturi foarte mari şi nisipul”, declara, la cinci luni de la debutul misiunii, comandorul Ioan Mischie, comandantul detaşamentului de elicoptere denumit „Carpathian Pumas”.

Din luna octombrie 2019, România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSM

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: