News Alert. Vestea-bombă pentru milioane de români. Cât vom plăti pe curent și gaze
- Andrei Calin
- 30 septembrie 2020, 13:26
Urmează o schimbare majoră pe piața de energie electrică, iar aceasta se va vedea în factura plătită de fiecare român.
Toți furnizorii de energie electrică sunt obligați să-și informeze clienții că piața se va liberaliza începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor. Și asta conform unui ordin emis de reprezentanții Autorității Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
„În vederea adoptării cadrului de reglementare necesar aplicării principiilor europene, ANRE a emis în această lună, Ordinul pentru aprobarea condiţiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanţă, începând cu data de 1 ianuarie 2021.
Prin reglementarea menţionată au fost instituite în sarcina furnizorilor de ultimă instanţă obligaţii de informare a clienţilor casnici, ce se impun ca urmare a liberalizării pieţei de energie electrică de la data de 1 ianuarie 2021 şi, de asemenea, se stabilesc principii privind contractele aplicabile clienţilor casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal şi principiile de stabilire a preţului aplicat clienţilor casnici şi noncasnici din portofoliul propriu care beneficiază de serviciul universal”, se precizează în cadrul unui comunicat al celor de la ANRE.
Pentru îndeplinirea reglementărilor europene ce vizează reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 de ore până în anul 2026, ANRE implementează un proiect finanţat din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Platformă informatică unică
Astfel, se va realiza o platformă informatică unică la nivel naţional ce va urmări procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive.
„Consecventă rolului său stabilit de legea naţională şi de reglementările europene, ANRE şi-a propus să ofere participanţilor la piaţă, inclusiv noilor categorii prevăzute de acestea (clienţi activi, agregatori, operatori de stocare a energiei etc.) un cadru de piaţă modern şi competitiv.
Astfel, în anul 2020, Autoritatea a pus în consultare publică şi a adoptat un număr important de modificări ale cadrului de reglementare, dintre care amintim stabilirea principiilor generale aplicabile pieţelor de energie electrică, în deplin acord cu prevederile reglementărilor UE, flexibilizarea tranzacţiilor pe piaţa contractelor bilaterale cu licitaţie extinsă, în ceea ce priveşte profilele zilnice de livrare, posibilitatea variaţiei cantităţii orare, facilitate care sprijină îndeosebi producătorii de energie din surse regenerabile şi posibilitatea de ajustare a a preţului de atribuire în funcţie de un indice bursier”, se mai spune în comunicat.