New York Times: Sarkozy ar putea fi următoarea victimă a crizei

New York Times: Sarkozy ar putea fi următoarea victimă a crizei

Ziarul "New York Times" crede că preşedintele francez Nicolas Sarkozy ar putea fi următoarea victimă a crizei datoriilor suverane din Europa. O dată cu înfrângerea umiltoare a socialiştilor din Spania, iată că de doi ani criza a dărâmat deja opt guverne, provocând temeri şi angoase Palatului Elysee şi chiar Casei Albe, scrie cotidianul american.

"Preşedintele Nicolas Sarkozy se teme că va fi următorul, cu criza datoriei suverane a Franţei ajunsă la un nivel record, cu creştere economică zero şi cu alegerile prezidenţiale din aprilie 2012. Riscul unei degradări a notei Franţei a slăbit poziţia lui Sarkozy, subminându-i eforturile de a rămâne partener total al cuplului franco-german care conduce eforturile de rezolvare a crizei euro", susţine NYT. Publicaţia aminteşte că principala temă a alegerilor din Spania a fost nemulţumirea oamenilor faţă de măsurile de austeritate, la care se adaugă incertitudinea generală. "Dar, la presiunea pieţelor şi a condiţiilor puse de Germania, liderul financiar de facto al Europei, noul guvern a trebuit să promită cam aceleaşi lucruri". Pentru moment, problema principală este contagiunea şi încrederea pieţelor, adaugă ziarul american. Iar Germania doreşte să găsească o cale pentru a nu-i mai pune pe contribuabilii germani să plătească pentru alţii, aşa cum au făcut-o deja pentru italieni, spanioli, portughezi şi greci

Printre victimele crizei datoriilor se numără fostul premier al Irlandei, Brian Cowen, care a demisionat la începutul acestui an, fostul prim-ministru al Greciei, Georgios Papandreou şi, recent, ex premierul italian Silvio Berlusconi.

Ne puteți urmări și pe Google News