Consiliul municipal din New York a adoptat o dispoziție care nu va mai permite utilizarea închisorii uriașe, cunoscută pentru violența sa, după de 31 decembrie 2026.

Această decizie face parte dintr-un proiect extrem de controversat al primarului Bill de Blasio, care se așteaptă la o scădere semnificativă a numărului de deținuți și intenționează să construiască noi centre penitenciare în Brooklyn, Chinatown, Queens și Bronx.

Acesta este un nou pas în cadrul unui proces complex, început în martie 2017, odată cu prezentarea proiectului de către primarul din New York, Bill de Blasio.

„Este o zi istorică”, a salutat joi primarul democrat, după vot. Acest vot are drept scop „valorizarea oamenilor, nu condamnarea lor și trimiterea lor pe un drum care le-a înrăutățit viața”.

Îngrijorarea new-yorkezilor

Proiectul lui Blasio este extrem de controversat, în special din cauza preocupărilor newyorkezilor cu privire la construirea de noi închisori lângă casele lor, în timp ce Rikers, situat pe o insulă din extremitatea nord-vestică a Queens, este complet izolat de orice zonă rezidențială.

Alții critică ideea ca orașul să cheltuiască un buget imens pentru construcția de noi penitenciare, mai degrabă decât să folosească anvelopa financiară pentru îmbunătățirea sistemului judiciar.

Primarul și consiliul municipal au convenit să elibereze 391 de milioane de dolari, care trebuie să includă programe de prevenire, sume ce par mici raportate al costul proiectului, estimat la 8,7 miliarde de dolari

Planul lui Bill de Blasio se sprijină și pe o scădere semnificativă a numărului de deținuți din New York, care a diminuat deja cu mai mult de o treime din 2014, pentru a se situa la 7.790 de persoane, conform cifrelor publicate în ianuarie, scrie AFP.

Scopul este de a ajunge la 3.300 de deținuți până în 2026. Conform cifrelor publicate în ianuarie, aproximativ 80% dintre deținuții din New York erau în așteptarea procesului.

Mulți dintre ei ar fi putut fi eliberați, dar rămân în spatele gratiilor, deoarece nu și-au putut plăti cauțiunea.