Nevoia CONTINUĂ de a face SELFIE-URI, BOALĂ PSIHICĂ GRAVĂ! Ce spun experții despre acest lucru

Nevoia continuă de a face selfie-uri are consecințe grave asupra sănătății psihicului nostru. Experții susțin că acest lucru este o boală și se manifestă în mai multe moduri.

Trăim în secolul în care tehnologia face parte din viața noastră. Rețelele de socializare au devenit un întreg „album” în care cei mai mulți dintre utilizatori postează fotografii cu absolut tot ce se întâmplă cu viața lor. În special, selfie-uri.

Psihologii din India și Marea Britanie trag un semnal de alarmă în ceea ce privește nevoia obsesivă de a face selfie-uri. Selfita (selfitis) este o problemă psihică, iar persoanele care simt nevoia să publice mereu fotografii cu propria persoană pe rețelele de socializare ar putea avea nevoie de ajutor, susțin aceștia, potrivit Digi 24. Termenul a fost introdus pentru prima în anul 2014 pentru a descrie pornirea obsesivă de a face „selfie-uri” şi a le publica pe reţelele de socializare, acest lucru sugerând că Asociaţia Americană de Psihiatrie ar lua în considerare clasificarea acestui comportament ca boală mintală, informează aceeași sursă.

Din cauza acestui fapt, o echipă de oameni de ştiinţă de la Nottingham Trent University din Marea Britanie şi Thiagarajar School of Management din India au decis să investigheze dacă la baza acestui fenomen se află o tulburare comportamentală, scrie Agerpres.

Fenomen real și stadii de boală existente

În urma cercetărilor efectuate, specialiștii au confirmat că selfita este un fenomen real şi de asemenea a fost concepută o scală intitulată „Selfitis Behaviour Scale” (scală comportamentală pentru selfită) pentru evaluarea gradului de severitate al acestei „boli”. „În urmă cu câţiva ani, au apărut articole în media potrivit cărora selfita urma să fie clasificată drept tulburare psihică de către Asociaţia Americană de Psihiatrie”, a declarat dr. Mark Griffiths, profesor în cadrul departamentului de psihologie al Nottingham Trent University. „Deşi s-a dovedit a fi o glumă, acest lucru nu însemna că afecţiunea selfită nu era reală. Se pare că acum am confirmat existenţa acesteia şi am conceput prima Selfitis Behaviour Scale pentru evaluarea acestei condiţii”, a mai adăugat acesta. Concluziile studiului, publicate în „International Journal of Mental Health and Addiction”, au confirmat că există trei niveluri de selfită.

Selfita la nivel limită cuprinde acele persoane care îşi fac selfie-uri de cel puţin trei ori pe zi, însă nu le publică pe reţelele de socializare. Persoanele aflate în faza acută a bolii publică online selfie-urile.

În cea de-a treia etapă a selfitei, cea cronică, utilizatorii de reţele de socializare resimt o nevoie incontrolabilă de a-şi face fotografii şi de a publica de cel puţin şase ori pe zi.

Oamenii de știință susțin că persoanele care suferă de selfită au nevoie de atenţie şi de multe ori manifestă o lipsă de încredere în sine. De asemenea, acestea speră ca prin publicarea imaginilor cu ei înşişi să îşi îmbunătăţească statul social şi să fie integrate într-un grup, scrie Digi24. „În mod tipic, cei care au această condiţie suferă de o lipsă de încredere în sine, caută să se integreze în rândul celor din jurul lor şi pot manifesta simptome similare cu alte comportamente de predispoziţie la adicţie”, a declarat dr. Janarthanan Balakrishnan cercetător asociat la Departamentul de Psihologie de la Nottingham Trent. „Acum, existenţa acestei tulburări pare să fi fost confirmată şi există speranţa că vor fi efectuate cercetări viitoare pentru a înţelege mai multe cu privire la modul şi motivul pentru care oamenii dezvoltă acest comportament potenţial obsesiv şi ce poate fi făcut pentru a-i ajuta pe cei mai afectaţi”, a încheiat acesta.