Denumirea provizorie a agenției specializată a ONU pentru ceea ce a definit ca fiind responsabil de urgență sanitară internațională este „2019-nCoV”.
Această denumite cu iz de limbaj codat combină anul identificării coronavirusului cu „nCoV”, „noul coronavirus”, familia de viruși de care aparține flagelul care a plecat din China.

Evident că virusul a plecat din China. Numai că noua chinezărie nu trebuie să „stigmatizeze” marele popor chinez. „Am gîndit că este foarte important să-i găsim un nume provizoriu pentru ca nici un loc, nici o zonă să nu fie asociate cu numele său”, a subliniat, citată de AFP, Maria Van Kerkhove, care conduce unitatea de maladii emergente a OMS la Geneva.

„Sunt sigură că ați văzut numeroase informații în presă care se referă la noul coronavirus în legătură cu Wuhan sau cu China, de aceea am vrut să ne asigurăm că nu trebuie să fie vorba de stigmatizare”, a adăugat ea.

Cu alte cuvinte, o fi plecat el, virusul, din Wuhan dar numele epicentrului pacostei „made in China” nu trebuie rostit. După cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, numele Cernobîl a fost, probabil, cel mai vehiculat în anul 1986. La fel și în cazul accidentului nuclear de la centrala din Fukushima, Japonia.

Acum, în cazul Chinei sau al orașului Wuhan, potrivit OMS, opinia publică trebuie să se uite în altă parte. Eventual spre Lună.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE