Procesul de pace aruncat în aer: Netanyahu vrea anexarea Cisiordaniei!

Procesul de pace aruncat în aer: Netanyahu vrea anexarea Cisiordaniei!

Premierul israelian Benyamin Netanyahu declară, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, că are de gând anexarea Cisiordaniei dacă va fi reales.

Într-un interviu la canalul 12 al televiziunii israeliene, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea la marile așezări coloniale de pe malul de vest al Iordanului, așa cum a procedat Israelul în estul Ierusalimului și pe Înălțimile Golan, ambele zone capturate în războiul din 1967.

„Cine spune că nu o vom face? Suntem pe cale (să o facem) și discutăm despre asta”, a răspuns premierul israelian citat de Reuters.

„Întrebați dacă trecem la o nouă etapă – răspunsul este DA, trecem la o nouă etapă. Voi extinde suveranitatea (Israelului) și nu fac distincție între mare colonii și coloniile izolate”, a explicat Netanyahu.

Liderul de dreapta , care domină scena politică israeliană de o generație, luptă acum pentru supraviețuirea sa politică avându-l ca rival pe generalul Benny Gantz, un debutant în politică, aflat în fruntea unei platforme centriste.

Dar Netanyahu, care se confruntă cu mai multe acuzații de corupție, luptă pentru voturi și cu partidele de dreapta radicale, care pledează pentru anexarea coloniilor.

Răspunsul său de sâmbătă seara pare să-i vizeze pe alegătorii radicali, care se opun oricăror cedări teritoriale.

Liderii palestinieni au reacționat imediat.

Saeb Erekat, negociatorul șef palestinian și un consilier apropiat al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, a scris pe Twitter: „Israelul va continua să violeze cu cinism legislația internațională câtă vreme comunitatea internațională va permite statului evreu să își încalce obligațiile nesancționat, în special cu sprijinul administrației (americane a lui Donald Trump)”.

Anexarea coloniilor de către Israel ar putea însemna sfârșitul soluției de pace cu două state, ceea ce ar însemna recunoașterea unui stat palestinian care să coexiste pașnic cu cel evreu.

Așezările israeliene sunt problema cea mai arzătoare în eforturile pentru reluarea convorbirilor de pace israelo-palestiniene, înghețate în 2014.

După decenii în care Israelul a continuat să construiască colonii în teritoriile ocupate, peste 400.000 de israelieni trăiesc acum pe maul de vest al Iordanului printre circa 2,9 milioane de palestinieni.

Alți 212.000 de coloniști evrei trăiesc în Ierusalimul de Est.

Palestinieni și mai multe țări consideră că așezările evreiești sunt ilegale în conformitate cu convențiile de la Geneva, care interzis instalarea de colonii în teritoriile ocupate în urma unui război.

Israel respinge acuzațiile invocând necesități de securitate și legături biblice, istorice și politice cu acele pământuri.

Remarcile lui Netanyahu vin după o serie de anunțuri și schimbări de politică aduse de Donald Trump în favoarea Israelului.

În martie, Trump a pus capăt unor decenii de consens recuoscând suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, teritorii capturate de la Siria.

Aceasta vine după decizia din decembrie 2017 de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel și de a muta ambasada SUA aici.