Vizat de mai multe anchete de corupție, premierul Benyamin Netanyahu se clatină din nou, după ce avocatul, vărul și prietenul său David Shimron este suspectat de o afacere de luare de mită pentru achiziționarea de către Israel de nave militare germane.

Scandalul, botezat al „Submarinelor”, privește un dosar de corupție și trafic de influenț estimat la 2 miliarde de dolari pentru achiziționarea de submarine și alte vase militare de la gigantul industrial ThyssenKrupp.

Anchetatorii se concentrează pe modul în care comisioanele colosale au fost plătite, bazându-se pe mărturiile lui Michael Ganor, negociatorul tranzacției, care a încheiat un acord de a pleda vinovat în justiție.

Procurorii au recomandat până acum inculparea a șase persoane civile și militare de rang înalt implicate în dosar.

Presa israeliană vorbește despre „unul dintre cazurile cele mai grave și mai îngrijorătoare de corupție din istoria Israelului” și exlică în ce mod o rețea de influență a preluat controlul unei părți din aprovizionarea cu armament a Țării Sfinte.

Pe lista suspecților se află fostul comandant al marinei militare israeliene, un general, doi generali de brigadă în rezervă, dintre care unul era pe punctul de a prezida Consiliul de Securitate național când a izbucnit Scandalul Submarinelor și, un fost șef de cabinet al ministrului de Finanțe, care a devenit apoi șef de cabinet al premierului și omul-cheie al afacerii, avocatul David Shimron, bun prieten cu șeful guvernului.

Acesta afirmă, ca de altfel și ceilalți suspecți, că „nu a comis nici o infracțiune” și că se consideră „nevinovat”.

Germania, care dispune de o clauză de suspendare privind livrarea de submarine, nu a declarat dacă contractul va fi onorat.

David Shimron este suspectat că a fost agentul de legătură al lui Michael Ganor, pentru a facilita realizarea contractului cu constructorul ThyssenKrupp. Potrivit anchetatorilor, Shimron ar fi făcut „în mod manifest uz de statutul său și de relația sa cu prim-ministrul în raporturile cu guvernul și cu funcționarii, inclusiv consilierii juridici ai Ministerului Apărării și ai Ministerului Economiei.”

În schimbul acțiunilor sale, ar fi perceput un „comision de succes” în valoare de 270.000 de șekeli (65.000 de euro), potrivit declarațiilor Poliției. Plăți care ar fi recompensat „deschiderea de uși”.

Amiralul Eliezer Marom, fostul comandant al marinei israeliene militare, ar fi primit 600.000 de șekeli (120.000 de euro).

Benyamin Netanyahu a fost interogat în calitate de martor. Partidul său, Likud, afirmă că speranțele opoziției de a-l vedea pe premier legat de Scandalul Submarinelor s-au prăbușit „în fața realității”.

Premierul este vizat de mai multe afaceri de corupție, fiind interogat ca inculpat sau martor.

În februarie, poliția a recomandat inculparea sa într-o anchetă privind cadourile pe care le-ar fi primit de la mai mulți bogați celebri și în legătură cu un acord pe care ar fi încercat să-l încheie cu patronul unui cotidian popular pentru o relatare favorabilă.

Procurorul general nu s-a pronunțat încă.

Pe de altă parte, nu este prima oară în care nume mari de companii germane apar în grave afaceri de corupție. Daimler, Deutche Bahn, Siemens și chiar Ferrostaal, care a format ulterior un consorțiu cu HDW, o subsidiară a ThissenKrupp, au fost implicate în scandalui uriașe de corupție în Grecia, de exemplu, contribuind din plin la falimentul țării.