Netanyahu în Congresul american: Palestinienii stau în calea păcii în Orientul Mijlociu

Netanyahu în Congresul american: Palestinienii stau în calea păcii în Orientul Mijlociu

Pacea în Orientul Mijlociu nu a putut fi obţinută până acum din cauză că palestinienii nu au acceptat existenţa Israelului, dar statul evreu este dispus acum să facă orice compromis dureros pentru a atinge acest obiectiv, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un discurs rostit astăzi în Congresul american, scrie ziarul Haaretz.

"De ce ne-a ocolit pacea? Pentru că, în ultimii ani, palestinienii au refuzat de două ori oferte generoase. Pur şi simplu nu au dorit să pună capăt conflictului. Continuă să-şi educe copiii în spiritul urii", a declarat Netanyahu, aflat în vizită în SUA. "Pentru că palestinienii nu au vrut să recunoască existenţa unui stat palestinian dacă asta implica şi recunoaşterea unui stat evreu alături", a adăugat el.

În schimb, el a afirmat că ţara sa va da dovadă de generozitate în ceea ce priveşte frontierele unui viitor stat palestinian, reiterându-şi totodată refuzul faţă de o revenire pe liniile armistiţiului din 1967. "Israelul va fi generos în ce priveşte dimensiunea statului palestinian, dar vom fi foarte fermi în ce priveşte trasarea frontierei. Este un principiu important" - a continuat Netanyahu.

El a insistat că statul evreu "recunoaşte că un stat palestinian trebuie să fie suficient de mare pentru a fi viabil, independent şi prosper", dar nu acceptă întoarcerea la graniţele din 1967. Premierul israelian s-a pronunţat, de asemenea, împotriva unei divizări a Ierusalimului, dând asigurări că acest oraş trebuie să rămână "capitala unită a Israelului".

Ne puteți urmări și pe Google News

La câteva minute de la începutul discursului, o femeie care stătea pe banchetele pentru public, la doar câţiva metri de Sarah Netanyahu, s-a ridicat şi a strigat: "Gata cu ocupaţia!". "Consider drept o onoare - şi sunt convins că şi dumneavoastră - faptul că în societatea noastră liberă putem să manifestăm. Nu veţi vedea astfel de manifestări în parlamentele ridicole de la Teheran sau Tripoli", i-a răspuns premierul israelian, scrie Agerpres.

În discursul său de joia trecută consacrat Orientului Mijlociu, preşedintele american Barack Obama a lansat ideea înfiinţării unui stat palestinian bazat pe frontierele din 1967 şi cu un nou schimb de teritorii, idee care a provocat reacţii vehemente din partea israelienilor. Ulterior, duminică, preşedintele american a asigurat Israelul că angajarea SUA faţă de securitatea statului israelian este "de neclintit" şi că SUA se va opune oricărei tentative de izolare a Israelului în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Într-un discurs pronunţat luni la Washington în faţa Congresului anual al principalului grup de lobby pro-israelian din SUA, AIPAC, Benjamin Netanyahu a declarat că apreciază apelul la pace în Orientul Mijlociu, lansat duminică de preşedintele american, dar a dat asigurări că Israelul nu va reveni niciodată la frontierele din 1967.