Netanyahu bate în retragere. Şi-a angajat consilier pe probleme legate de graniţele unui eventual stat palestinian

Netanyahu bate în retragere. Şi-a angajat consilier pe probleme legate de graniţele unui eventual stat palestinian

Premierul israelian a angajat un specialist în problema graniţelor unui eventual stat palestinian care l-a consiliat şi pe fostul şef al executivului de la Ierusalim, Ehud Olmert, semnalând o schimbare de atitudine faţă de un subiect pe care actualul prim-ministru îl considera până acum nenegociabil, scrie ziarul Haaretz.

Colonelul în rezervă Danny Terza, cel care a schiţat planurile unei eventuale retrageri israeliene din Cisiordania în timpul administraţiei Olmert, a petrecut ultimele luni examinând posibile scenarii legate de graniţele unui posibil stat palestinian în perspectiva votului din toamnă de la Naţiunile Unite.

Palestinienii vor căuta recunoaşterea unui stat la Adunarea Generală a ONU, programată la sfârşitul lunii viitoare.

Este pentru prima dată când Benjamin Netanyahu examinează în detaliu subiectul graniţelor unui eventual stat palestinian. Terza este şi omul de legătura a lui Netanyahu cu preşedintele Shimon Peres, cel care pledează pentru reluarea tratativelor de pace cu palestinienii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sub presiunea americanilor

Terza este considerat cel mai bun specialist în problematica graniţelor unui stat palestinian şi a făcut parte din mai multe echipe de negociatori israelieni începând cu anul 1994. El a condus şi departamentul care s-a ocupat de ridicarea şi administrarea zidului de separaţie între Cisiordania şi teritoriul israelian în timpul administraţiei Ariel Sharon.

După ce negocierile israeliano-palestiniene au eşuat în septembrie 2010, ca urmare a refuzului guvernului Netanyahu de a sista colonizarea în Ierusalimul de Est, Statele Unite l-au presat pe premierul israelian să îşi prezinte public poziţia finală despre graniţele unui eventual stat palestinian.

Netanyahu l-a racolat pe Terza pentru a-l consilia pe diferite teme, inclusiv problema coloniilor din Cisiordania, Valea Iordanului şi, în final, linia de demarcaţie a unui posibil stat palestinian.

Cabinetul lui Netanyahu a confirmat că Terza îl consiliază pe premier. "Primul-ministru se întâlneşte cu Danny Terza pentru a se informa despre istoria eforturilor de întocmire a hărţilor regiunilor Iudeea şi Samaria în timpul precedentei administraţii. Nu s-a luat însă nicio decizia finală cu privire la linia de demarcaţie a frontierelor", se arată într-un comunicat remis de cabinetul premierului.