Doctorul Constantin Popa, profesor de neurologie, a explicat prin ce trece un pacient aflat într-o stare similară cu cea a românului de la Utrecht.
Starea lui Mihai Neşu nu dă semne de îmbunătăţire. Jucătorul român este imobilizat de trei săptămâni pe un pat de spital din Utrecht. Nu poate să-şi mişte mâinile şi nici picioarele, însă respiră normal, fără ajutorul aparatelor. Este un semn bun, dar nu suficient, susţine doctorul Constantin Popa, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.
"Faptul că nu este asistat la respiraţie şi că poate vorbi sunt semne bune. Înseamnă că unele fisuri s-au reparat într-un fel. Dacă acest lucru se menţine şi va respira singur, are mari şanse să supravieţuiască bine din punct de vedere mental. Cu toate acestea, este greu de spus dacă recuperarea va fi completă. Durata recuperării se poate aproxima în urma analizei progreselor pe care le face pacientul. Ar putea rămâne cu un deficit, fie că este vorba de tetraplegie - cel mai rău scenariu -, sau doar deficienţe în ceea ce priveşte mişcarea picioarelor, a căror recuperare durează mai mult decât în cazul membrelor superioare", ne-a declarat medicul.
A trecut o săptămână de când fotbalistul român a părăsit secţia de terapie intensivă, fiind mutat într-o rezervă a spitalului din Utrecht. Mai mult, Neşu poate respira singur şi nu mai este hrănit intravenos. "În general, un pacient în starea sa suferă de numeroase tulburări. Aparatul urinar are de suferit, la fel şi musculatura, care se va atrofia. De asemenea, structura pielii este greu de menţinut - apar iritaţiile", a mai precizat specialistul.
Vizitat doar de familie
Academicianul atrage însă atenţia asupra fragilităţii condiţiei în care se află Mihai Neşu. "Important este să nu apară din nou tulburări ale respiraţiei. Dacă va fi intubat din nou, orice progres se pierde. O ia de la capăt cu recuperarea. Poate fi orice: o infecţie banală, o neglijenţă, o defecţiune. Orice tulburare este echivalentă cu o complicaţie. Există şanse să se recupereze, însă leziunile în zona cervicală, unde spaţiul este limitat, duc, de cele mai multe ori, la situaţii tragice", a adăugat specialistul.
Contactat de EVZ, purtătorul de cuvânt al grupării FC Utrecht, Harry van Dam, ne-a precizat că starea lui Mihai Neşu este "relativ bună" în acest moment: "Este optimist şi încrezător, însă în afară de familie şi cei doi doctori ai grupării FC Utrecht, Mihai nu primeşte vizite".
Fundaşul Alje Schut, olandezul care l-a accidentat involuntar pe Neşu, încă nu este lăsat să-l vadă pe român.
Citiţi şi:
- Mihai Neşu: "Să nu plângă nimeni pentru mine!"
- Accidentările groaznice care au încheiat cariere de fotbalişti | IMAGINI ŞOCANTE