Președintele american a refuzat invitația omologului său turc de a participa la inaugurarea unei moschei în Maryland și nu are programată nici o întâlnire cu acesta la Summitul de Securitate Nucleară de săptămâna aceasta, din Statele Unite. În locul lui Obama, Casa Albă va fi reprezentată de vicepreședintele Joe Biden. Oficiali ai administrației americane au insistat că nu este vorba de „o ruptură”, amintind că Obama și Erdogan s-au întâlnit recent la summit- ul G-20 din noiembrie trecut, din Antalya și au vorbit la telefon în februarie.

Dar presa internațională s-a grăbit să comenteze răceala dintre cei doi șefi de state NATO. Printre diferendele care au scăzut temperatura pe axa WashingtonAnkara se află degradarea respectării drepturilor omului în Turcia: ziariști acuzați de terorism, arestări, procese cu ușile închise, redacții de ziare și televiziuni ocupate de poliție sunt doar câteva exemple.

Iar o poză amicală a lui Obama cu Erdogan ar fi copios exploatată de republicani în actuala campanie prezidențială. Un alt diferend îl reprezintă războiul dezlănțuit de Erdogan împotriva kurzilor în Turcia și în Siria. Or, kurzii reprezintă o forță militară terestră de temut, de care America are nevoie în lupta împotriva ISIS. Apoi, Erdogan este probabil cel mai mare dușman al actualului lider sirian, Assad, și ar face orice să-l vadă plecat cât mai curând cu putință. Or, această grabă contravine intereselor americane: Casa Albă nu este dispusă să arunce în aer noul parteneriat cu Kremlinul (respectarea acordului de încetare a focului demonstrează că acesta funcționează excelent), și să exagereze cu insistențele de îndepărtare IMEDIATĂ a lui Assad, aliatul lui Putin. Că Putin a devenit între timp inamicul nr.1 la Ankara, asta nu face decât să tulbure și mai mult apele.

Însă orgoliosul Erdogan nu poate accepta un asemenea afront din partea americanilor. Purtătorul său de cuvânt, Ibrahim Kalin, declara ieri că Ankara nu a renunțat și depune toate eforturile pentru o întâlnire cu Obama în cadrul Summit-ului Nuclear. Ceea ce nu face decât să confirme înghețul.