Donald Trump l-a numit pe ginerele său Jared Kushner, soţul Ivankai Trump, consilier principal la Casa Albă, informează site-ul BBC.

Jared Kushner, în vârstă de 35 de ani, care s-a născut pe 10 ianuarie 1981, a jucat un rol esenţial în campania prezidenţială a socrului său Donald Trump, iar din noua sa poziție la Casa Albă va acoperi atât politica internă, cât şi cea externă.

Jared Kushner, căsătorit cu Ivanka Trump, este un dezvoltator imobiliar cu o gamă largă de interese de  afaceri, absolvent al Universității Harvard. Ginerele lui Donald Trump și soția sa Ivanka au trei copii: doi băieți și o fată.

Potrivit BBC, Donald Trump l-a descris pe ginerele său ca fiind „un beneficiu imens” şi a fost mândru să îi ofere un „rol cheie de conducere” în administraţia sa.

Democrații au încercat să pareze numirea, acuzându-l pe Donald Trump de nepotism și potențial conflict de interese, mai ales că în SUA există o lege care interzice oficialilor să aibă beneficii personale de pe urma funcției primite. Avocatul lui Jared Kushner a anunțat că acesta se va retrage din afacerile familiei, ca să poată deține înalta funcție la Casa Albă. De asemenea, există posibilitatea ca Jared Kushner să lucreze în administrația prezidențială americană fără a primi salariu.

Ginerele lui Donald Trump deține, printre altele, o clădire turn – 666 Fifth Avenue – la câteva blocuri de celebrul Trump Tower, iar la vârsta de 25 de ani a cumpărat ziarul New York Observer.

În Statele Unite, Legea „nepotismului”, semnată de președintele Lyndon Johnson în 1967, interzice oficialilor să-și promoveze rudele în poziții civile în cadrul unei agenții, rol din care acesta să aibă jurisdicție sau dreptul de a exercita un control. Legea a fost făcută după ce fostul președinte american J.F. Kennedy și-a numit fratele, Robert, în funcția de procuror general, funcție pe care acesta a deținut-o între anii 1961 – 1964, dar până acum nu a fost aplicată pentru funțiile de consilieri.

Magnatul Donald Trump va fi învestit în funcţia de preşedinte al SUA anul acesta, în 20 ianuarie.