Nepoata lui Dumitru Prunariu s-a stins pe patul de la Matei Balș. „A murit la șapte ore după ce am adus-o la spital!”
- Mihai Oprea
- 11 august 2015, 00:00
Fără să arate vreun semn de durere, fără să fi avut vreodată probleme de sănătate, Arina, în vârstă de numai 11 ani, nepoata primului cosmonaut român, a fost răpusă de o boală necruțătoare
Medicii de pe salvare au spus, iniţial, că ar fi vorba despre enterocolită şi amigdalită. Nimic, însă, nu putea să prevadă ce avea să urmeze. Fetița fusese plecată cu familia într-o tabără pe Dunăre, totul a decurs minunat, apoi cu toții au petrecut câteva zile în vacanță, la Mamaia. În drumul lung spre casă, Arina nu a dat niciun semn că ceva rău s-ar întâmpla în organismul ei fragil.
Bacterie cu dezvoltare foarte rapidă în sânge
Problemele au început sâmbătă seara. Febră, vomă, diaree. Părinţii s-au speriat atât de tare încât au pus mâna imediat pe telefon şi au sunat la Salvare. În numai câteva minute, doctorii îi și prescriau medicația pentru enterocolită clasică și amigdalită. Diagnostic greşit!
Copila avea să ajungă, după câteva ore, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” din Capitală. Întreg corpul fetiței era plin de vânătăi. A fost internată la terapie intensivă. Boala îi măcina trupul fără ca cineva să ştie ce se întâmplă. Cum o fetiţă atât de mică, care nu a avut niciodată probleme grave de sănătate, să ajungă pe patul unui spital într-o situaţie critică? Cu cât timpul trecea, viața copilei se stingea în fața medicilor neputincioși care au apreciat că e vorba de o bacterie de meningită cu o dezvoltare foarte rapidă în sânge.
Cu inima împietrită de durere, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, a postat pe o reţea de socializare un anunţ cutremurător şi emoţionant: „Nepoțica noastră Arina s-a făcut îngeraș. O meningită fulminantă ne-a răpit-o în câteva ore”.
Dumitru Prunariu are doi băieți, iar unul dintre aceștia, Cătălin, este pilot pe avioane de linie și avioane de acrobație. Este tatăl Arinei. Cosmonautul mai are un nepoțel, Andrei, dar și o nepoată mai mica, Ana. „Nu știm cum a contactat această boală. Am dus-o la spital, medicii au fost super devotaţi şi solicitanţi. Examenul medico-legal va spune mai multe. După aproape o oră de încercări de resuscitare a fost declarat decesul la şapte ore după ce am adus-o la spital. Pe 22 martie împlinise 11 ani. Cei care vor să aprindă o lumânare pentru Arina, să meargă la orice biserică”, a declarat, pentru EVZ, Dumitru Prunariu.
Vaccinul împotriva meningitei, opțional
Vaccinul pneumococic conjugat (Prevenar, Synflorix) este un vaccin injectabil, care costă în jur de 300 de lei doza. Acesta protejează copilul împotriva infecției cu pneumococ, pentru 13 dintre cele mai virulente tulpini. Pneumococul poate cauza otite, pneumonii și chiar meningită (rar), cei mai expuși fiind copiii sub 2 ani. În funcție de vârsta copilului, în momentul începerii vaccinării pot fi necesare 4 doze, 3, 2 sau una singură pentru copiii mai mari. Reacții adverse: oboseală, durere la locul injectării, scăderea poftei de mâncare (jumătate dintre copii), febră ușoară (1 din 3 copii), febră înaltă (1 din 20 de copii) , iritabilitate (8 din 10 copii).
Primul cosmonaut român
Dumitru Dorin Prunariu (63 de ani) este primul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a zburat în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă.
FOTO: Dumitru Dorin Prunariu