Nepal: O practică barbară îndreptată împotriva femeilor ia sfârsit

Nepal: O practică barbară îndreptată împotriva femeilor ia sfârsit

În Nepal se vor lua măsuri legale împotriva unor practici tradiționale ale căror victime sunt multe femei și fete. Săptămâna aceasta, parlamentul a adoptat o lege care stabilește pedepsirea persoanelor ce impun o practică denumită chhaupadi, îndreptată împotriva femeilor aflate la menstruație. De asemenea, guvernul urmărește limitarea practicilor precum sclavia și așa-numitul sistem al zestrei.

 

Chhaupadi este încă practicată în zonele rurale din Nepal, cu predilecție în partea de vest a țării, majoritar hindusă. Cei care impun această tradiție forțează femeile să petreacă întreaga perioadă menstruală în „colibe pentru ciclu“ sau grajduri, unde acestea pot fi atacate de animale, se pot infecta ca urmare a condițiilor insalubre sau pot îngheța de frig.

Forțarea femeilor aflate la menstruație să stea izolate, în astfel de condiții, este ilegală de mai bine de un deceniu, dar, până la adoptarea acestei legi, nu erau specificate normele de implementare a pedepselor. Acum, persoanele găsite vinovate de încălcarea legii anti-zestre și anti-chhaupadi vor fi amendate cu până la 3.000 de rupii nepaleze, adică puțin peste 30 de dolari. De asemenea, acestea pot fi condamnate la până la trei luni de închisoare.

În plus față de faptul că a semnat legea, președintele țării, Bidya Devi Bhandari, a deplâns, în cadrul unui discurs ținut la Kathmandu, existența „practicilor bazate pe superstiții.“ Căsătoriile aranjate, între / cu minori continuă să fie o mare problemă într-o țară în care 10% dintre fete sunt forțate să se căsătorească înainte de a împlini 15 ani, iar 37% se căsătoresc înainte de a împlini 18 ani. Bhandari a adăugat că aceste practici au un impact negativ asupra economiei țării, deoarece femeile și fetele nu folosesc potențialul pe care îl au pentru a contribui la dezvoltarea Nepalului.

Nepalul are aproximativ 29 de milioane de locuitori, cu nu mai puțin de 100 de grupuri etnice care vorbesc zeci de limbi. Există diferențe mari între oportunitățile disponibile pentru femeile și fetele care trăiesc în marile centre urbane și cele care locuiesc în zone sărace. De exemplu, multe familii pur și simplu ignoră legile care cer șanse egale la educație pentru fete și băieți, ținându-le pe primele acasă, pentru munci agricole sau casnice. Bărbații sunt cei care susțin familia din punct de vedere economic și, pentru că turismul este cea mai mare industrie a țării, aceștia petrec adesea multe luni departe de casele lor, câștigând bani ca șerpași, în munți. Femeile trebuie să-i aștepte și să aibă grijă de casă.(The Times of India)

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News