Nemții se pregătesc pentru alegerile din septembrie

Nemții se pregătesc pentru alegerile din septembrie

Alegerile din Germania au intrat în ultima lună de campanie, înainte de scrutinul pentru următorul Bundestag, scrutin care va avea loc în 24 septembrie.

Angela Merkel își va apăra funcția, împotriva lui Martin Schulz, pentru al patrulea mandat.

Viitoare coaliție de guvernare

Sondajele de opinie arată, în acest moment, că Uniunea CreștinDemocrată (CDU) și partidul-frate, Uniunea Creștin-Socială (CSU) vor fi cele mai importante partide după alegeri, dar nu vor avea majoritate. Este un lucru obișnuit în Germania, așa că Parlamentul ce va rezulta este decis, parțial, de modul în care se vor prezenta formațiunile mai mici și ce coaliție se va forma. În prezent, procentajele arată așa: CDU/CSU: 38,4%, SPD: 24%, Die Linke: 9,2%, AfD: 8,5%, FDP: 8,2%, Grünen: 7,3%.

Preocupările partidelor

Creștini-democrații (centru-dreapta) susțin reducerea șomajului, tăieri de taxe, creșterea investițiilor publice.

Social-democrații (centru-stânga) sunt, tradițional, un partid al clasei muncitoare, care dorește investiții în educație și infrastructură, finanțate din taxe mai mari pentru bogați.

Stânga (Die Linke) provine din rândul comuniștilor est-germani. Face campanie pentru creșterea salariului minim pe țară, cere dizolvarea NATO.

Verzii (Grüne) se bazează pe electoratul educat, urban, se concentrează pe probleme de mediu, taxe și politici sociale.

Partidul Liber Democrat (FDP) a fost partidul junior al coaliției, în al doilea mandat al lui Merkel, dar nu a obținut 5% din voturi în 2013.

Alternativa pentru Germania (AfD) este de dreapta, populist, anti-UE, anti-imigrație.

Editorialistul Ion Cristoiu, aflat într-o nouă călătorie de documentare, de data aceasta în Germania (Aachen, Dusseldorf, Köln), Belgia (Liege), Olanda (Vass şi Mastricht) a publicat pe blogul său (cristoiublog.ro) mai multe fotografii și impresii din acest periplu jurnalistic.