Miturile despre germani, contrazise de statistici: Muncesc puțin și se îmbolnăvesc des

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Munca asiduă și seriozitatea au fost întotdeauna considerate virtuți germane. Dar mai este oare așa în zilele nostre? În urmă cu mai mult timp, revista britanică The Economist descrisa Germania drept „omul bolnav al Europei”. De Ziua Muncii, agenția de presă „Bloomberg” se întreaba: „Nemții au uitat de celebra lor etică a muncii?”. Mai sunt oare nemții harnici?

Nemții muncesc prea puțin și se îmbolnăvesc prea des

Statisticile par să le dea dreptate celor care susțin teza ”nemților leneși”. Astfel, în medie un german în vârstă de muncă a fost prezent la muncă doar 1.031 de ore pe an. Prin comparație grecii, care sunt adesea considerați a fi leneși muncesc 1.145 de ore pe an, americanii, 1.291 de ore pe an, iar neo-zeelandezii 1.393 de ore pe an. Timpul mai redus de lucru, coroborat cu deficitul de muncitori calificați (o problemă majoră economiei germane) constituie o combinație foarte periculoasă.

Mai mult, germanii par a se îmbolnăvi relativ des. Fiecare angajat german este bolnav 15 zile pe an sau chiar 20 de zile pe an dacă avem în vedere statisticile companiilor de asigurări de sănătate. Deci, etica protestantă a muncii, considerată a sta la baza miracolului economic german (Germania a reușit să renască după pierderea a două războaie mondiale), a dispărut cu adevărat? „Stilul de viață vine înaintea performanței”, declaraă prim-ministrul Markus Söder (CSU), în special în rândul generației mai tinere.

Nemții ar trebui să se bazeze pe nemțoaice

Și când vorbim de programul de lucru vedem că Germania se află în urma altor țări industrializate. În Germania, contractele colective de muncă reglementează programul de lucru. Deși există multe vacanțe, există și un număr relativ mare de femei care lucrează. Multe (aproape jumătate) dintre ele însă, lucrează doar cu jumătate de normă deoarece se ocupă și de îngrijirea copiilor, ceea ce scade media numărului de ore lucrate.

Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii de la IW Cologne, care au abordat această problemă s-au arătat îngrijorați de acest lucru. Totuși, ei văd mult loc de îmbunătățire a situației dacă mai multe femei germane și-ar mări programul de lucru, cum este cazul în Elveția sau în Noua Zeelandă, unde un număr similar de femei lucrează ca în Germania, dar având un orar de muncă mai lung. Lungirea programului de lucru, în cazul lor ar putea compensa lipsa de forță de muncă cauzată de îmbătrânirea societății.

„Dacă s-ar presta aceeași cantitate de muncă în Germania ca și în Noua Zeelandă, volumul de muncă per total economie ar putea fi cu aproximativ 30 la sută mai mare”, scriu economiștii.

Bloomberg admite în acest context că nemții nu sunt cu adevărat leneși. Mai degrabă, productivitatea suferă de pe urma lipsei forței de muncă și a tendințelor demografice defavorabile. Prin urmare, Germania trebuie să se asigure că și mai multe femei intră în câmpul muncii – în mod ideal, cu normă întreagă.”De asemenea, este nevoie din ce în ce mai mult de pensionari și ar trebui depuse eforturi pentru a-i recruta și pe aceștia”.

Impozitare scăzută pentru orele suplimentare

Pentru ca următoarea generație să se poată bucura de prosperitatea și standardele de viață actuale, ar trebui ca toată lumea să facă puțin mai mult, spune Bloomberg. Taxele mai mici pentru orele suplimentare, așa cum solicită ministrul de finanțe Christian Lindner (FDP), ar putea oferi un stimulent, în condițiile în care munca este puternic impozitată. „Nu este de mirare că germanii nu văd rostul să lucreze mai mult”, scrie Bloomberg, conform Merkur.de.