Nemţii, nemulţumiţi de reunificare

Nemţii, nemulţumiţi de reunificare

La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, majoritatea germanilor şi-au arătat dezamăgirea faţă de ceea ce a reuşit ţara să facă de la reunificare, relatează ediţia electronică a "The Local".

Nici măcar jumătate dintre cele 1.000 de persoane chestionate de Forsa, pentru ediţia de vineri a cotidianului Berliner Zeitung, nu au declarat că situaţia lor personală s-a îmbunătăţit după unirea Estului cu Vestul.

"Euforia care a dominat perioada de după căderea Zidului Berlinului a dispărut mai mult sau mai puţin", a declarat şeful institului de sondare Forsa, Manfred Gullner.

Majoritatea repondenţilor şi din est, şi din vest au declarat că sunt dezamăgiţi de dezvoltarea din ultimele două decenii. În timp ce în 1989 71 la sută dintre germanii din Estul comunist credeau că nivelul lor de trai se va îmbunătăţii, acum doar 46 la sută mai cred în asta. În Vest, o majoritate slabă de 52 la sută cred că lucrurile se vor îmbunătăţii, dar acum doar 40% cred că s-a şi întâmplat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un sfert dintre germanii din est cred că viaţa lor s-a înrăutăţit faţă de perioada comunistă din 1989. Doar 39% consideră că au profitat de pe urma reunificării Germaniei.