Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cere populației să se solidarizeze cu autoritățile române pentru a participa cu toții la scăderea numărului de cazuri de COVID, anunțând că următoarele 3-4 săptămâni vor fi grele, încercându-se limitarea creșterii îmbolnăvirilor.
Nelu Tătaru, aflat în vizită la Constanța, unde a vizitat Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Modular-Militar și Spitalul Municipal Mangalia, a anunțat extinderea numărului de paturi în ATI cu încă 33, pe lângă cele 31 locuri existente. La Spitalul Județean va fi o extensie de 14 paturi de Terapie Intensivă, la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare încă 12 paturi și la Spitalul Mangalia 7 paturi.
„Deci pentru Regiunea de Sud-Est vom avea o extensie de 33 de paturi, pe care să le avem într-o rezervă în perioada următoare, în funcție de evoluție. Nu trebuie să ne lăsăm doar în baza corpului medical, a spitalelor și a paturilor pe care le facem ca extensie. Chiar de astăzi avem 10 paturi aici, în Spitalul Județean, la Terapie Intensivă, avem deja 6 la Pneumoftiziologie și, în decurs de două săptămâni, le avem pe toate 12, săptămâna viitoare cele 7 din Mangalia sunt în funcție”, adeclarat Nelu Tătaru.
El a anunțat că ne așteaptă „3-4 săptămâni grele în care încercăm să limităm creșterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou”. Tataru a făcut apel la societate cerând imobilizare, „în contextul în care vedem în toată Europa numărul de cazuri crescând de la o zi la alta în care vedem lockdown-uri, în care vedem impuneri de restricții, haideți să participăm cu toți la scăderea numărului de cazuri”.
„Nu se impun restricții la nivel național în acest moment”
Nelu Tătaru a precizat că deocamdată nu se impun măsuri de restricții la nivel național, se merge doar pe măsuri locale. „Ieri, ați văzut că am avut 21 de județe cu peste 100 de cazuri. Am avut trei județe cu peste 300 de cazuri, avem anumite zone în care avem peste 3 indicele - șase județe. Sunt locuri în care ar trebui ca aceste măsuri se impună, avem acele reguli, avem acele hotărâri de Guvern sau hotărâri ale CNSU în care după evaluarea DSP-ului, în cele 24 de ore, avem 48 de ore în care putem vedea evoluția și putem impune acele restricții”.
La această oră, în România, sunt multe focare de COVID în țară. „De la începutul acestei pandemii avem peste 400 de focare în contextul în care fiecare focar este gestionat epidemiologic pentru fiecare caz în parte, fiecare focar se gestionează pe cazuri clinice, pe cazurile contacte pozitive, fiecare caz pozitiv este la rândul lui gestionat ca un focar separat. Sunt focare care se gestionează la un moment dat de la un pacient sau de la un personal medical”.
Deocamdată nu se pune problema apelării la spitale private în lupta anti Covid, soune Nelu Tătaru. „În măsura în care nu vom avea numărul necesar de paturi, vor intra și spitalele private”, a dat, el, asigurări. Iar despre o eventuală instalare a unui lock-down în perioada sărbătorilor de iarnă, nu s-ar fi discutat până acum. „Nu avem în discuție acest lucru. La fiecare comunitate locală se aplică acele restricții și acele măsuri în funcție de evoluția transmiterii în comunitate”.
Sistemul de Sănătate are personal medical pentru Terapia Intensivă
Având în vedere că președintele Klaus Iohannis a declarat recent că în țară există 3000 de locuri la ATI, ministrul Nelu Tătaru a fost întrebat dacă există și personal medical pentru acestea. „Trebuie să știți că aceste paturi au personal în acest moment, altfel nu existau aceste paturi. Aceste paturi sunt pentru patologie Covid și pentru patologie non-Covid. Rămâne ca tot ce disponibilizăm sau extindem ca și Terapie Intensivă să facem și echipe complexe din cei care erau deja în Terapie Intensivă plus secții asemănătoare”, a răspuns ministrul.
La această oră în România, pentru bolnavii de Covid, în Terapia Intensivă sunt puse la dispoziție 1200 de paturi, cu extensie până la 1500. Nelu Tătaru a vorbit, însă, și de posibilitatea primirii primelor doze de vaccin, dar nu a mai avansat luna decembrie ca termen de achiziționare. „Există această posibilitate la nivelul întregii comunități europene. Sunt opt fitme producătoare, Comisia Europeană are discuții cu trei firme producătoare, în măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi și la noi.
„Sunt vaccinuri care au anumite condiții, minim 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt la 28 de grade. Noi suntem pregătiți pentru ambele tipuri de vaccinuri, avem pregătită și rețeaua”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Iar în privința testărilor, Tătaru a precizat că „săptămâna viitoare vor veni cele 43.000 de mii teste în UPU, urmând ca în perioada următoare să vină și celelalte”.
.