Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că autorităţile din România pot aborda curând testarea obligatorie a persoanelor care vin din străinătate.
Propunerea urmează să fie făcută Comitetului Național pentru Situații de Urgență, conform celor declarate de Tătaru, conform Digi 24.
„Avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului o astfel de decizie”, a transmis ministrul Sănătății.
Întrebat de jurnalişti cine va suporta costurile acestor teste obligatorii, Nelu Tătaru a precizat că responsabilitatea îi va reveni persoanei care vine în România.
Ce ţări vor fi trecute pe listă
În ceea ce priveşte lista cu ţările pentru care va fi obligatorie testarea cetăţenilor care intră în România, încă nu s-a stabilit nimic pentru moment.
Declaraţiile ministrului Sănătăţii despre această testare obligatorie au fost înregistrate în această dimineaţă, cu ocazie vizitei la primul centru modular pentru copiii cu boli grave.
Este vorba despre Institutul Clinic Fundeni, vizită în care a fost acompaniat de de secretarul de stat Andrei Baciu.
Ce spunea Tătaru în urmă cu două zile
Amintim că în urmă cu două zile, în cadrul vizitei din judeţul Neamţ, pentru susţinerea candidaţilor PNL la alegerile locale, Tătaru lansa un anunţ optimist.
Românii aflau astfel de la ministrul Sănătăţii că ţara noastră poate intra pe o pantă descendentă a numărului de cazuri de COVID-19 în a doua jumătate a lunii octombrie.
Pentru ca acest scenariu să fie posibil, ministrul Sănătăţii atrăgea atenţia populaţiei că trebuie să respecte regulile de combatere şi prevenire a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2.
În caz contrar, dacă nu se respectă purtarea măştii şi distanţarea în locurile publice aglomerare, prognoza referitoare la pantă descendentă nu va fi acoperită de cifre.
Teribila lună septembrie
Tot în cadrul acelui dialog cu presa, Tătaru a dezvăluit că luna septembrie este considerată o lună-cheie pentru autorităţi, în tentativa de a limita efectele pandemiei.
„Avem o lună septembrie destul de încărcată: redeschiderea şcolilor, a cinematografelor, a sălilor de spectacole, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, campania electorală, alegerile de pe 27 septembrie.
Fiecare dintre aceste activităţi are nişte norme de aplicare şi funcţionare în vederea bunei desfăşurări şi cu riscurile cât mai mici.
Respectarea acestor reguli înseamnă rămânerea pe un platou, în jur la 1.500 cazuri, sau alternând în jurul acestei cifre.
Dacă menţinem, atunci putem să ne gândim în a doua jumătate a lunii octombrie că putem avea şi o pantă descendentă”, a declarat Nelu Tătaru luni, 21 septembrie 2020.
sursa: digi24.ro