Nelson Mandela a fost externat

Nelson Mandela a fost externat

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în vârstă de 93 de ani, spitalizat ieri pentru dureri abdominale, a fost astăzi externat, anunță BBC. Potrivit autorităților de la Johannesburg, nu s-a descoperit nimic alrmant.

UPDATE 2. ”Medicii au decis să-l trimită acasă, după ce procedura de diagnostic la care a fost supus nu a descoperit nimic cu adevărat grav”, se spune într-un comunicat al președinției sud-africane.  UPDATE. Ieri, într-un comunicat al președinției, șeful statului sud-african , Jacob Zuma, a declarat că Nelson Mandela se simte bine și va fi externat duminică sau luni, potrivit AFP. "Se simte bine şi este pe deplin conştient... Suntem fericiţi că nu se află în pericol şi le mulţumim medicilor pentru ceea ce au făcut şi pentru profesionalismul lor. I se asigură îngrijiri medicale bune şi urmează să iasă din spital mâine sau luni. Era sănătos înainte de internare, dar medicii au considerat că trebuie să-i facă un examen complet din cauza durerilor de care se plânse", se arată în comunicatul citat.  Surse oficiale au declarat că fostul lider de la Pretoria suferă de "dureri abdominale constante" şi a fost internat la recomandarea medicilor. Potrivit unor informații, Mandela a fost internat într-un spital militar din Pretoria.

Starea fostului preşedinte sud-african s-a deteriorat însă în ultimii ani. El a fost încarcerat 27 de ani, fiind eliberat abia în 1990.

Un comunicat remis de cabinetul actualului preşedinte, Jacob Zuma, arată că "toate gândurile de bine ale sud-africanilor, dar şi ale lumii întregi, se îndreaptă spre Nelson Mandela". Zuma a mai cerut presei să respecte intimitatea familiei Mandela. Nelson Mandela s-a retras din viața publică în urmă cu opt ani, el mai apărând doar la ceremonia de lansare a campionatului mondial de fotbal găzduit de Africa de Sud în 2010. El a fost ales președinte în 1994, retrăgându-se din viața politică la încheierea mandatului, în 1999. „Vă asigur că fostul președinte este bine și are o stare de spirit excelentă”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției sud-africane, Mac Maharaj. Acesta a refuzat să confirme sau să infirme informațiile potrivit cărora Mandela ar fi fost deja operat de hernie. Starea de sănătate a fostului lider a fost în ultima vreme subiectul mai multor speculații în presa sud-africană, din acest motiv guvernul de la Pretoria vrea să țină sub control informațiile pe această temă, scrie BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News