„Negustorul morţii“ a fost ajutat de fugarul Shimon Naor

„Negustorul morţii“ a fost ajutat de fugarul Shimon Naor

Viktor Bout, fostul ofiţer al serviciului secret militar rusesc GRU, arestat săptămâna trecută la Bangkok pentru trafic cu arme, era „asociat în afaceri“ şi cu Shimon Naor, dispărut fără urmă, după ce a fost condamnat de către magistraţii români, pentru aceeaşi infracţiune, la şapte ani de închisoare.

Elementul de legătură între cei doi a fost cetăţeanul moldovean Ion Busuioc, şi el ofiţer GRU, precizează Mediafax. Busuioc a fost arestat la Bucureşti, în august 2007, după ce un an a fost căutat de autorităţi pentru a fi încarcerat. Cetăţeanul moldovean are, din 1990, gradul de colonel în Direcţia Principală de Informaţii a Statului Major al Armatei Rusiei. Potrivit surselor citate, această poziţie l-ar fi ajutat să aibă relaţii cu oameni de afaceri importanţi din Rusia, Ucraina şi Moldova, prin care ar fi ajuns la Viktor Bout.

Un alt asociat al lui Bout, cetăţeanul britanic Andrew Smulian, acuzat că ar fi susţinut material terorismul, a fost arestat, luni, la New York. Smulian, cel despre care se spune că, alături de Bout, ar fi pregătit o tranzacţie cu armament în valoare de milioane de dolari către membrii unor grupuri teroriste din Columbia, a apărut în faţa Curţii magistraţilor în Manhatan şi a primit mandat de arestare. Dacă este găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă de 15 de ani de închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News