Negustorul de săbii boante

Dragoş Barbu a descoperit o afacere de nişă, a deschis magazin on-line şi banii au început să curgă.

"Armurierul" Dragoş Barbu înşiră grijuliu, pe o masă acoperită cu o pânză de pluş, un revolver cu butoiaş Colt din 1850 de calibrul 45, un Hawkins identic cu cel pe care îl purta la centură George Washington, un pistolet scoţian Murdoch, cu bilă de plumb pe post de proiectil, şi un Walter, pistol aflat în dotarea ofiţerilor Wehrmacht-ului din cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe masă se mai află un topor de luptă medieval folosit în bătăliile din secolul al XV-lea, o spadă tot din acelaşi secol, un scut renascentist pe care se află turnat un cap de cavaler, emblemă a oraşului Toledo, un "rapier", de secol VII, strămoşul cunoscutei florete, şi o sabie de cavaler templier din secolul al XII-lea. Başca un coif de gladiator din secolul I d.H. Un întreg arsenal. Atât doar că toate sunt replici ale acestor arme, iar Dragoş Barbu nu este decât neguţătorul care le importă din Toledo, Spania şi le comercializează în România. O afacere care funcţionează din plin şi pe timp de criză.

Sabia lui Ştefan cel Mare costă 690 lei

Cine vrea o sabie la fel cu cea cu care Ştefan cel Mare i-a spintecat pe turci la Podu Înalt sau la Codrii Cosminului o poate avea pentru 690 de lei, inclusiv cu un suport de perete. Cea a lui Al.I. Cuza costă 350, a lui Avram Iancu tot 350, a lui Tudor Vladimirescu 400, securea lui Mihai Viteazul 350, iar coiful lui Mircea cel Bătrân 550 de lei.

În magazinul lui Dragoş Barbu găseşti şi celebra Excalibur la o mie de lei, spada lui Richard Inimă de Leu tot la o mie, a lui Barbarossa la 1.100, a lui Carol Quintul 1.300 sau chiar săbii ninja. Chiar şi cea a lui Wiliam Wallace, eroul scoţian interpretat de Mel Gibson în "Brave Heart", e la vânzare pentru 950 de lei.

Arme de panoplie sau de recuzită teatrală

Armele de foc pe care le vinde Dragoş Barbu nu sunt funcţionale. Spadele şi săbiile sunt de panoplie. Deşi turnate în cel mai fin oţel de armurierii spanioli din Toledo, ele nu sunt ascuţite. Dacă sabia templieră are două kilograme, exact ca aceea cu care luptau cavalerii acum opt secole, toporul de luptă şi spada de secol XV abia dacă ajung să cântărească 200 de grame.

"Sunt folosite în cinematografie şi în teatre. Celelalte sunt pentru colecţionari. Evident, se pot comanda şi replici fidele precum cele cu care se mergea la bătălie, dar sunt mult mai scumpe. Dacă, în medie, o sabie costă 300 de euro, ea poate ajunge şi la 500 în cazul celor placate cu foiţă de aur, cum ar fi o katană japoneză, sabia lui Alexandru cel Mare, folosită chiar în filmul despre el, sau spada regelui Solomon. Dar eu nu import decât replici inofensive. Celelalte sunt arme albe şi trebuie înregistrate la poliţie. Teoretic, pot, dar nu aduc, mă complic... Intră sub incidenţa Legii Armelor şi Muniţiei", explică Dragoş Barbu.

A început cu 3.000 de euro

Dragoş are 39 de ani, a terminat Transporturile, dar s-a reorientat către această afacere de nişă.

"Am început în 2003 pe o piaţă care era virgină. A fost un hobby pornit din pasiune pentru istorie. Am investit vreo 3.000 de euro într-un prim lot de săbii, spade, halebarde şi scuturi fabricate de cei mai buni meşteri de acolo, cei de la Marto...", povesteşte inginerul convertit în negustor de arme şi armuri de epocă.

Clienţii îi vin de pe net sau din gură în gură. "Clienţii sunt ori colecţionari, ori cei care vor să-şi decoreze casa, cei care vor să ofere un cadou deosebit sau muzee. Mai sunt cumpărate pentru recuzita teatrelor sau pentru filme istorice. Spre exemplu, un echipament complet de soldat roman, luat de la mine, se află la Muzeul naţional de Istorie, la intrarea în «lapidarium»", explică Dragoş. Echipamentul l-a dus personal la muzeu spre expunere. N-a luat bani: "M-am gândit la copiii care vizitează muzeul...".

DE EFECT. Dragoş Barbu importă flintele din Toledo, realizate în manufacturi vechi de secole Foto: VLAD STĂNESCU

ROMII AU DAT TÂRCOALE

Ultima modă: soldăţeii de plumb

"Au venit odată nişte indivizi cu mutre dubioase şi lanţuri de aur la gât şi m-au tot întrebat dacă sunt ascuţite, dacă rezistă sau dacă sunt scumpe. Le-am spus că nu rezistă, că sunt boante şi scumpe. Au plecat pe loc", râde "armurierul".

"Femeile nu sunt cliente obişnuite, dar se întâmplă să mai cumpere, în special săbii şi spade, pentru bărbaţii din viaţa lor. Rar mai cumpără şi pentru ele. În general, clienţii mei sunt persoane discrete".

Ultima găselniţă a negustorului e veche de când lumea. Face afaceri cu soldăţei de plumb. "De fapt, sunt din «zamak», un aliaj pe bază de zinc. Plumbul nu mai e folosit pentru că e considerat nociv, ca azbestul", spune Dragoş Barbu. Pentru început îi are la vânzare pe Iancu de Hunedoara în armură de luptă, un oştean valah din secolul al XIV-lea, un cavaler medieval şi un soldat transilvănean din vremea Imperiului Austro-Ungar. Le vinde cu 15-16 lei bucata, şi principali cumpărători sunt muzeele de la Bran, Peleş şi de la Castelul Huniazilor, care le revând ca suveniruri.

PANOPLIE. Pistoalele sunt reproduceri foarte migăloase ale armelor originale Foto: VLAD STĂNESCU