Negocierile Brexit bat pasul pe loc. Mai sunt șanse pentru un acord?

Negocierile Brexit bat pasul pe loc. Mai sunt șanse pentru un acord?

La Londra s-a încheiat vineri o nouă rundă de negocieri între guvernul britanic și Uniunea Europeană privind relațiile comerciale post-Brexit. Convorbirile vor continua și săptămâna viitoare, în ciuda tensiunilor majore legate de intenția unilaterală a britanicilor de a modifica acordul de ieșire din Uniune. 

Negociatorii-şefi nu au făcut declarații la încheierea discuțiilor; au transmis în schimb comunicate de presă. David Frost, din partea britanicilor, spune că discuțiile din această săptămână au fost "schimburi utile, însă în mai multe domenii dificile, există încă divergențe semnificative".

Din partea blocului comunitar, Michel Barnier confirmă că există încă neînțelegeri majore în domenii importante. Barnier acuză Marea Britanie "că refuză să ofere garanții indispensabile pentru o competiție onestă, în vreme ce solicită acces deplin pe piața unică". Comunicatul negociatorului-şef din partea Uniunii Europene enumeră o serie de alte probleme în negocierile cu partea britanică, cum ar fi refuzul Guvernului de la Londra de a menține standardele pe piața muncii sau în privința mediului înconjurător.

Pentru a ajunge la o înțelegere, încrederea reciprocă este necesară - își încheie comunicatul Michel Barnier. Această remarcă pare o referire directă la tensiunile generate de intenția Guvernului Boris Johnson de a modifica unilateral acordul de ieșire din Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul britanic a prezentat Parlamentului un proiect de lege care va reglementa piața sa internă începând de anul viitor, proiect care încalcă acordul încheiat cu Uniunea Europeană. Prevederile litigioase se referă la comerțul cu Irlanda de Nord.

Boris Johnson susține că acest proiect de lege este absolut necesar pentru a proteja integritatea pieței interne și procesul de pace din Irlanda de Nord. Liderii europeni spun că, dimpotrivă, acest proiect de lege va pune în pericol pacea din Irlanda de Nord şi reprezintă o încălcare a dreptului internațional, întrucât acordul de ieșire din Uniunea Europeană este înregistrat oficial pe lângă Națiunile Unite.

Guvernul Johnson a recunoscut că prin acest proiect de lege încalcă dreptul internațional, însă argumentează că Parlamentul său este suveran şi poate lua decizii contrare acordurilor internaționale semnate. Acest aspect a provocat critici majore. Foștii premieri conservatorii John Major și Theresa May au avertizat despre daunele de credibilitate pentru ţară pe care acest proiect îl aduce. Astăzi, și fostul premier laburist, Gordon Brown, s-a alăturat acestor voci. Gordon Brown  a declarat: "Nu este posibil să semnezi un tratat internațional, acum probabil 12 luni premierul a negociat și a semnat acest tratat şi apoi să îl încalci. Nu dovedești niciun fel de respect. Dacă eu aș fi fost premier şi aş fi spus că încalc acest tratat, lumea s-ar fi întrebat unde este statul de drept. Probabil Boris Johnson ar fi fost primul care să spună asta". Uniunea Europeană a cerut Guvernului britanic să retragă proiectul de lege până cel mai târziu la sfârșitul lunii, în caz contrar se va adresa instanței. Guvernul Boris Johnson refuză însă să facă acest lucru, astfel încât proiectul se așteaptă să intre în dezbaterea Parlamentului săptămâna viitoare. În ciuda acestor tensiuni majore care există acum între Uniunea Europeană și Marea Britanie, negocierile pentru un acord comercial vor continua săptămâna viitoare la Bruxelles. Ambele părți susțin că doresc să ajungă la o înțelegere care să definească relațiile lor comerciale pentru mulți ani de acum înainte.