Numirile au fost validate, ieri, în plenul comun al Parlamentului, prinvotsecret. CornelConstantinescu este noul vicepreședinte al ASF. Deși a avut mereu sprijinul PSD, Liviu Dragnea i-a cedat lui Călin Popescu Tăriceanu vicepreședinția instituției, șefia revenind PSD. Gestul lui Dragnea ar putea fi și o revanșă față de liderul ALDE, după revocarea lui Mișu Negrițoiu, un apropiat al lui Tăriceanu. Surse parlamentare au confirmat, pentru EVZ, că președintele Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, Leonardo Badea, va fi propus de PSD la șefia ASF. Între timp, interimatul va fi asigurat de vicepreședintele Cornel Constantinescu. El va trebui să gestioneze piața RCA, din cauza căreia Parlamentul l-a revocat pe precedesorul său, Mișu Negrițoiu.


FOTO: PSD a renunțat la postul de viceguvernator BNR în favoarea liberalilor, respectiv Eugen Nicolăescu FOTO: NICU DÎRDÎIACAEP, condus de un fost ministru USL

Fostul ministru al Culturii în Guvernul Ponta, în perioada coaliției USL, Daniel Barbu, a fost propunerea grupurilor ALDE pentru șefia AEP. Fostul senator PNL, care l-a urmat pe Tăriceanu la ALDE, a fost validat de Parlament în fruntea Autorității Electorale, în defavoarea contracandidatei sale Maria Krause, propusă de USR. Şeful AEP nu poate fi membru al unui partid politic, Barbu având la dispoziţie 15 zile de la validarea mandatului pentru a renunţa la calitatea de membru ALDE. Mandatul preşedintelui AEP este de opt ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Nicolăescu voia 5 ani la BNR

Inițial, PSD nu agrea ideea de a ceda PNL-ului postul de viceguvernator BNR, deși tot un liberal deținuse funcția, respectiv Bogdan Olteanu. Acesta din urmă a demisionat în august 2016, după ce procurorii DNA i-au făcut dosar pentru trafic de influență. EVZ a aflat, din surse liberale, că înaintea validării de către Parlament, Eugen Nicolăescu a solicitat un mandat întreg (de 5 ani), dat fiind că mandatul lui Olteanu expiră în 2019. Cererea ex-ministrului Sănătății a fost respinsă de Comisiile de buget.

Dragnea scapă de oamenii lui Ponta

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a înlăturat pe oamenii fostului premier Victor Ponta din Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), au spus surse parlamentare, pentru EVZ. Aleșii l-au validat pe Florin Soreață în funcția de vicepreședinte al instituției, iar în Comiterul de reglementare a fost numit Ramiro Angelescu, fost consilier general al Capitalei, membru CGMB din partea PSD, până după alegerile locale din vara lui 2016. Nu a fost neglijat nici PNL, în comitetul ANRE fiind numit și liberalul Teodor Atanasiu.