Evenimentul Zilei > Actualitate > Negocieri între PSD şi PNL-PC, runda a treia. Antonescu: Am convenit asupra elementelor de bază ale unei alianţe majore
Negocieri între PSD şi PNL-PC, runda a treia. Antonescu: Am convenit asupra elementelor de bază ale unei alianţe majore

Negocieri între PSD şi PNL-PC, runda a treia. Antonescu: Am convenit asupra elementelor de bază ale unei alianţe majore

Liderii PSD şi ai Alianţei de Centru-Dreapta PNL-PC s-au reunit în această seară pentru a continua negocierile în vederea constituirii unei alianţe a opoziţiei. "Am convenit asupra elementelor fundamentale ale constituirii unei alianţe majore", a declarat şeful PNL, Crin Antonescu, la finalul discuţiilor.

Potrivit liderului liberal, după înţelegerea la nivel de echipă de negociere urmează discuţiile în forurile interne ale fiecărui partid.

"La nivelul liderilor partidelor noastre, discuţiile s-au încheiat şi s-au încheiat bine. În limitele unui mandat, ca lideri de partid am găsit, am pus cap la cap şi am convenit asupra elementelor fundamentale, de bază ale constituirii unei alianţe majore. Din acest moment, pe baza celor discutate, încep discuţiile în partidele noastre. Sunt discuţii temeinice care vor culmina cu discuţiile oficiale şi cu forurile care vor analiza propunerile pe care le facem. (…) Şi la noi, şi la PSD forurile partidului vor avea cuvântul decisiv. Ceea ce aveam de parcurs ca drum în acest moment a fost parcurs şi repede şi bine şi sper să fie aşa şi în ceea ce priveşte partidele în ansamblul lor", a spus Antonescu.

”Am stabilit că trebuie să facem cât mai repede ceea ce aşteapă oamenii de la noi, cei cărora, iată, le taie Boc pensiile aşteaptă de la noi soluţii, cei care văd că nu mai au bani de benzină aşteapă de la noi soluţii, cei care se duc la spital cu propriile medicamente aşteaptă de la noi soluţii. Intrăm într-un calendar accelerat, avem, categoric, dorinţa de a semna o alianţă înregistrată la tribunal şi care să se încadreze în art. 103 din Constituţie, deci să îşi propună şi să câştige o majoritate absolută în Parlament”, a spus la rândul său liderul PSD Victor Ponta.

Listele comune, una dintre probleme

Liderii partidelor de opoziţie au de rezolvat mai multe chestiuni divergente cu privire la alianţa preconizată. Una dintre probleme este cu privire la posibilitatea de a candida pe liste comune. PSD şi PNL nu reuşesc să ajungă la un acord în privinţa stabilirii proporţiei pe care fiecare partid o va avea pe lista de candidaţi. Liberalii au cerut paritate în privinţa candidaturilor. PSD respinge însă ideea de a avea un număr egal de locuri cu PNL şi invocă diferenţa dintre scorul electoral al social-democraţilor şi cel al liberalilor. De asemenea, liberalii ar dori ca primele funcţii în stat să fie împărţite după următoarea formulă: candidatul la preşedinţie de la PNL, premierul de la PSD, iar poziţia de preşedintele Senatului să revină PC, pentru Dan Voiculescu.

La şedinţă au fost prezenţi liderul PSD, Victor Ponta, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, secretarul general PSD, Liviu Dragnea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, secretarul general al liberalilor, Radu Stroe, liderul conservatorilor, Daniel Constantin, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

Întâlnirea a avut loc la sediul central PSD din şoseaua Kieseleff. Este a treia întâlnire care are loc de la începutul anului între liderii opoziţiei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.