Negocieri eşuate: greva continuă

Negocieri eşuate: greva continuă

Zeci de mii de profesori n-au deschis ieri catalogul. După prima zi de "avertisment", bugetarii spun că protestele continuă.

În cele mai multe şcoli din întrega ţară s-au făcut ieri ore în funcţie de „culoarea sindicală“ a profesorilor. Una dintre cele patru federaţii sindicale, „Spiru Haret“, care numără la nivel naţional în jur de 70.000 de membri, a făcut toată ziua grevă de avertisment, profesorii s-au prezentat la ore, dar nu au predat. Elevii au avut şi ei ziua împărţită, între ore de curs şi ore de relaxare, în care sau depănat amintiri din vacanţă.

Din cancelarii s-a urmărit la TV războiul sindicate-guvern, episodul cu vizita lui Călin Popescu-Tăriceanu la Liceul „Virgil Madgearu“. Deşi încă de la prânz a declarat că dascălii nu vor avea salarii mai mari cu 50%, atât timp cât va fi el la Palatul Victoria, premierul a făcut totuşi o vizită de protocol „pe câmpul de luptă“. Cu calculele la subraţ, premierul a încercat să-i facă pe profesori să priceapă că o astfel de mărire ar fi un fel de „a arunca benzină peste foc“ pentru economie.   Tăriceanu: o mărire la anul

Premierul s-a arătat dispus să majoreze anul viitor salariile dascălilor peste medie, însă a subliniat că astfel de decizii ar trebui să aparţină noii majorităţi parlamentare şi noului guvern. „Realităţile economice vin întotdeauna să corecteze aberaţiile politice“, a avertizat Tăriceanu la finalul vizitei de la Liceul „Madgearu“. El a făcut un nou apel la responsabilitatea profesorilor catalogând greva de avertisment drept o „reacţie mai degrabă emoţională, decât raţională“.

De partea cealaltă, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, a declarat că discuţia cu premierul nu a reprezentat o negociere, ci o lecţie de economie politică şi socială, în urma căreia a rezultat în mod clar că ambele părţi au poziţii ireconciliabile. Prima zi de grevă s-a încheiat cu încă o discuţie la Ministerul Muncii, din care sindicaliştii au ieşit aşa cum au intrat. Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, a promis că negocierile vor continua şi azi.

Pasul următor - 10 noiembrie Calendarul grevelor continuă cu 10 noiembrie, când celelalte federaţii sindicale, respectiv Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale, vor face o grevă de avertisment. Dacă nu se va ajunge la un consens, toţi vor intra, de pe 18 noiembrie, în grevă generală.   Şi Federaţia Sanitas ameninţă cu greva de avertisment în 14 noiembrie şi cu cea generală pe 20 noiembrie, după ce a refuzat, ieri, oferta Ministerului Sănătăţii, de majorare a salariilor cu 7% din 2009. „Vrem 5% din PIB pentru Sănătate în 2009, astfel putându-se asigura şi majorarea pe care o cerem“, a declarat Marius Petcu, preşedintele Sanitas.

Ceferiştii anunţă, la rândul lor, că nu vor sta departe de grevă. Nu cer salarii, ci bani pentru calea ferată. Activitatea feroviară ar putea fi oprită vineri timp de şase ore, începând de la 7.00 dimineaţa, potrivit lui Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial. (A contribuit Cristina Sbîrn)

DIN ŢARĂ În Ialomiţa, doar 45 de grevişti Covasna. Elevii din Covasna au făcut ieri orele de curs după programul normal deoarece toţi cei 4.900 de profesori din judeţ sunt afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care a progamat greva pentru 10 noiembrie.

Bihor. În Oradea, o parte dintre profesorii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere dintre Învăţământ (FSLI) au optat pentru greva japoneză.

Dolj. Doar jumătate dintre profesorii afiliaţi la Sindicatul „Spiru Haret“ au făcut ieri grevă de avertisment, marea majoritate fiind din mediul rural. Dascălii de la colegiile naţionale din Craiova au ales să intre la cursuri, potrivit liderului sindical Ion Bebe Cepoi.

Ialomiţa. Mişcarea de protest a cadrelor didactice a trecut neobservată în şcolile ialomiţene. Dintre cei 3.300 de dascăli doar 45 sunt afiliaţi Sindicatului „Spiru Haret“ şi toţi predau la aceeaşi unitate şcolară. Astfel, greva de avertisment de ieri i-a afectat doar pe elevii de la Grupul Şcolar „Al. Ioan Cuza“, din Slobozia.

Iaşi. Peste 10.000 de cadre didactice au participat ieri la greva de avertisment şi, deşi au intrat la ore, nu au predat nicio lecţie. În plus, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi au anunţat că vor formula o plângere penală împotriva premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

Suceava. În marea majoritate a şcolilor din judeţ, dascălii vor fi în grevă japoneză toată săptămâna. „Greva japoneză va dura până vineri, iar luni, între orele 12.00 şi 14.00, va fi o grevă de avertisment“, spune Constantin Cernica, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Suceava. (Mara Popescu) UNA DA, ALTA BA

Orele la muzică, în funcţie de „culoarea“ sindicală a profilor

Elevii au făcut ieri ore în funcţie de „culoarea“ sindicală îmbrăcată de profesori.   La Şcoala Generală nr. 12, din Capitală, greva e liniştită şi împărţită la doi. Jumătate dintre profesori fac grevă, cealaltă jumătate - afiliată la alt sindicat - îşi ţine orele. Lor le vine rândul peste o săptămână. În cancelarie, cei câţiva profesori grevişti, dar fără ore, fumează cu ochii în televizorul care trăncăne mereu despre ei. Zgândăriţi, încep să-şi verse năduful: cum de există bani pentru toate cele, mai puţin pentru profesori? Cum li s-a promis acum trei ani că, după ce se isprăvesc investiţiile în infrastructură, le vine rândul şi salariilor, dar văd acum că acest lucru ar „dărâma Pământul“?.

Directoarea şcolii, Mariana Sideriaş, bănuieşte chiar că „banii s-au evaporat“. Despre salariile mici se dicută cu fluturaşul pe masă: Panait Elena, profesor de educaţie tehnologică, diriginte, 25 de ani vechime, tragem linie şi adunăm: 2.061 de lei. Discuţiile se întind până la plecare din sistem şi din ţară, la care toţi profesorii s-au gândit la un moment dat, dar „nu te lasă sufletul, că ţi-e dragă meseria“, cum spune profesoara de fizică Elena Popescu.

Oră de dat declaraţii la TV Amărăciunea profesorilor nu trece dincolo de ziduri, iar în clasă, elevii dintr-a VI-a A povestesc ce-au făcut în vacanţă. În ultima bancă de la geam, Mircea Sima spune că a venit la şcoală deşi ştia că profesorii sunt în grevă, dar n-a prea înţeles de la televizor dacă poate să chiulească sau nu. Nu-i pare rău oricum că a venit, orele sunt „relaxante“. Se gândeşte dacă să mai şteargă o dată tabla şi să scrie, cu cretă, şi mai mare GREVĂ!!, ca să dea bine în poză. A învăţat dedesubturile presei de la multele televiziuni care s-au plimbat încă de dimineaţă prin clasa lor. Copiii au venit aproape toţi la şcoală, ceilalţi au lipsit, aşa cum spune Mircea, „din motive de răceală“. Nu se pun oricum absenţe pentru că „nu trebuie să sufere copiii“ spune directoarea.   „Facem ce dorim“

Şi la Şcoala Generală nr. 24, din Timişoara, cancelaria e împărţită: 30 de dascăli sunt înscrişi la „Spiru Haret“, în timp ce Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) are 27 de adepţi.

„Am avut istorie, am ţinut ora, apoi matematică, dar aici era grevă, aşa că am fost puşi să lucrăm individual, iar acum, la muzică, profesorul ne-a spus că putem face ce dorim“, spune Bianca Marincaş, elevă în clasa a VI-a. În spatele clasei, colegii ei mâncau biscuiţi şi sporovăiau, sub privirile profesorului. Elevii sunt fericiţi că nu-i bate nimeni la cap cu extemporale, solfegii sau teme. Însă nu înţeleg de ce trebuie să vină la şcoală dacă tot e grevă. „Nici un dascăl nu ne-a explicat care-i treaba cu protestul. Noi am încercat să discutăm cu ei, să plecăm acasă, dar nu au fost de acord să plecăm“, povesteşte Bianca.

Nici puştii din clasa a VII-a nu sunt mai luminaţi în privinţa programului. „E încurcat rău. O oră facem, alta stăm pe tuşă. De la o oră la alta nu ştim dacă facem sau nu cursuri“, recunoaşte Răzvan Popescu.

Prima oră a avut educaţie civică şi profesor grevist, prin urmare, a stat degeaba. „Profesorul ne-a supravegheat doar şi ne-a verificat temele, dar nu ne-a predat nimic. Apoi am avut franceză şi profesoara ne-a lăsat în curte să ne jucăm. Acum avem matematică şi iarăşi e grevă, dar facem pregătire“, explică algoritmul grevei Răzvan. (Georgeta Petrovici)

Ne puteți urmări și pe Google News