Întâlnirea se desfășoară la Tokyo și are loc înaintea unor negocieri trilaterale, cu Coreea de Sud, sâmbătă.

Ultima rundă a dialogului a avut loc în 2011, înainte ca disputele să se înrăutățească din cauza unor insule din Marea Chinei de Est.

China consideră că Japonia nu a plătit cum se cuvine pentru agresiunea din timpul cleui de-al doilea Război Mondial.

Totuși, se pare că relațiile se îmbunătățesc, iar pe agenda întâlnirii se află stabilirea unei linii maritime de comunicații de urgență.

Au existat temeri privind ciocniri accidentale sau nu, între navele chineze și cele japoneze, care patrulează în jurul insulelor disputate, cunoscute ca Senkaku în Japonia și Diaoyu în China, ceea ce ar fi putut duce la un conflict.

Ministrul adjunct al Apărării din Japonia a declarat pentru jurnaliști că ambele părți speră să discute „în special intențiile și ideile legate de politica de apărare a celeilalte părți”. Omologul său, ministrul adjunct chinez de Externe,  Liu Jianchao, a afirmat că speră ca cele două țări „vor avea îngăduința de a face față istoriei cinstit și de a privi spre viitor”.

În noiembrie, președintele chinez Xi Jinping și premierul japonez Shinzo Abe s-au ăntâlnit la summitul de cooperare economică Asia-Pacific de la Beijing, unde cei doi și-au dat mâna cu răceală.

Te-ar putea interesa și: