Grupul de savanți care sfătuiește guvernul britanic asupra situațiilor de urgență (Scientific Advisory Group for Emergencies SAGE) avertizează că infecțiile cu norovirus ar putea exploda în luna septembrie.
Pericolul cel mare, spune oamenii de știință, este ca acest norovirus să se răspândească în „combinație” cu SARS-Cov-2.
Ce este norovirusul?
Acest tip de virus trăiește atât în materiile fecale ale oamenilor, cât și ale animalelor și e foarte contagios. Se răspândește, de obicei, prin apă sau alimente precum stridiile, zmeura și salata. Orice aliment nespălat corespunzător are capacitatea de a transmite virusul. De asemenea, simpla ducerea a mâinii la gură după ce aceasta a venit în contact cu o suprafață, obiect sau aliment contaminat poate transmite norovirusul. Simptomele infecției includ diareea, febra, crampele abdominale, scăderea în greutate și stările de vomă. Vindecarea poate fi spontană, fără tratament sau îngrijiri de specialitate. Există, însă, riscuri legate de deshidratarea pe care o provoacă diareea și vărsăturile mai ales copiilor și vârstnicilor.
Septembrie va aduce un focar de norovirus neobișnuit de mare
Oamenii de știință britanici spun că ratele de infectare cu norovirus sunt scăzute anul acesta. Motivele sunt evidente. Pandemia i-a făcut pe oameni mult mai responsabili în ceea ce privește igiena, iar purtarea măștilor și distanțarea socială au dus la o scădere a infectărilor. Savanții se tem, însă, că în Marea Britanie ar putea să apară în septembrie un focar neobișnuit de mare, dat fiind că „dinamica transmisiei” s-a schimbat. Experții din SAGE susțin, de altfel, că și gripa sezonieră ar putea fi deosebit de rea în acest an. Luna trecută, expertul Chris Whitty, a avertizat conducerea National Health Service din Marea Britanie să se „pregătească” pentru o iarnă grea, în perimul rând din pricina SARS-Cov-2. „Știm că iarna și toamna favorizează virușii respiratori și, prin urmare, ar fi foarte surprinzător dacă nu ar fi favorizat și acest virus respirator deosebit de transmisibil”. Medicul nu exclude, însă, „interacțiunile între SARS-CoV-2 și alte infecții, atât în combinație, cât și în competiție”.
Cum ne putem proteja de norovirus?
Pentru a reduce riscul de infecție cu norovirus trebuie să ne spălăm frecvent mâinile, folosind apă și săpun și să evităm contactul strâns cu persoanele care sunt bolnave. De asemenea. trebuie să dezinfectăm orice suprafață sau obiect potențial contaminat folosind produse pe bază de clor Hainele sau așternuturile contaminate trebuie spălate la temperaturi ridicate (60 ° C). Dacă apar simptome ale infecției, trebuie să beți multe lichide pentru a evita deshidratarea. Luați în considerare și posibiliotatea de a adăuga săruri de rehidratare în apă. Dacă simptomele nu dispar după 24 de ore nu ezitați să apelați la ajutorul medicilor, scrie ziarul britanic The Sun.