Încă un opozant al lui Putin anihilat - pedeapsă dublă celei cerute de procurori

Încă un opozant al lui Putin anihilat - pedeapsă dublă celei cerute de procurori

O opozantă a regimului condus de preşedintele rus Vladimir Putin a fost condamnată marţi la 8 ani de închisoare pentru "trafic de droguri", sublul pedepsei cerute de procurori. Tânăra Taisia Osipova (28 de ani) susţine că acuzaţiile ce i-au fost aduse sunt "fabricate", iar o serie de analişti văd în această sentinţă un nou semnal dur trimis de Kremlin detractorilor puterii.

Osipova, membră a partidului de opoziţie Cealaltă Rusie, a compărut în faţa tribunalului din Smolensk, care a pronunţat împotriva ei dublul pedepsei cerute de procuror.

Avocaţii opozantei, care se află deja de aproape doi ani în detenţie, au afirmat de la bun început că este vorba de o provocare şi că asupra clientei lor au fost exercitate presiuni pentru ca ea să depună mărturie împotriva soţului său, Serghei Fomcenkov, unul din liderii formaţiunii de opoziţie.

După ce aceasta a refuzat - se subliniază pe site-ul partidului - anchetatorii au avertizat-o: "Fiica ta va creşte fără tine!". Ulterior, poliţia a acuzat-o pe Osipova că a încercat să vândă două doze de drog, ceea ce aceasta a negat permanent, a precizat pentru AFP avocata apărării Svetlana Sidorkina.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este o tragedie în ţara noastră. Mulţi oameni se află în închisoare pentru că s-au folosit împotriva lor drogurile pentru a fabrica procese", a spus avocata.

La rândul său, soţul Taisiei Osipova a calificat condamnarea acesteia, într-o declaraţie către AFP, preluat[ de Agerpres, drept o "decizie politică luată sus". "Puterea vrea să-şi demonstreze forţa şi să-i sperie pe cei care i se opun", a arătat Serghei Fomcenkov, precizând că soţia sa va face apel.

Un alt lider al opoziţiei ruse, Serghei Udalţov, prezent la tribunal pentru a o susţine pe dna Osipova, a criticat o decizie "monstruoasă şi nejustificată".

Opozantul şi scriitorul rus Eduard Limonov a denunţat la rândul său o "judecată arbitrară" şi o "sancţiune extrem de severă".

Analistul politic independent Dmitri Oreşkin a apreciat că decizia de marţi reprezintă un "semnal" trimis opozanţilor pentru a le arăta că puterea este "gata să strângă şurubul", într-un context în care Kremlinul se confruntă de mai multe luni cu o contestare fără precedent în ultimul deceniu.

"Staţi liniştiţi şi veţi fi lăsaţi în pace. Dacă nu, se vor găsi droguri asupra dvs. Este o lege nescrisă. Dacă sunteţi împotriva puterii, sunteţi un delincvent!" - a explicat Oreşkin pentru AFP. Atac cu flori la un general FSB

În ultimul său raport privind drepturile omului în Rusia, Departamentul de stat al SUA a evocat şi cazul Taisiei Osipova, subliniind că aceasta nu beneficiază de niciun fel de îngrijire în detenţie, deşi suferă de diabet.

Arestată în 2010 la Smolensk, dna Osipova a fost condamnată iniţial la zece ani închisoare.

Numele ei figura pe lista persoanelor condamnate pentru activitate politică predată Kremlinului la începutul anului, pe când preşedinte era Dmitri Medvedev. Acesta a apreciat pedeapsa drept prea severă şi a intervenit pentru a cere parchetului reexaminarea cazului, trimis în cele din urmă tribunalului din Smolensk.

În 2003, Taisia Osipova a mai fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru că l-a lovit pe guvernatorul regiunii Smolensk, generalul FSB Viktor Maslov, cu un buchet de flori, mai aminteşte Agerpres.